arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na konferenci EastWest Instituta o nalogah slovenskega predsedovanja OVSE

Brdo pri Kranju, 06/10/2004  |  govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes s predsednikom Republike Moldove Vladimirjem Voroninom, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji, popoldne na Brdu pri Kranju otvoril konferenco z naslovom: "Graditev varnosti preko meja: vloga OVSE", ki jo v sodelovanju z uradom predsednika organizira EastWest Institute. Konferenca, ki bo s svojim delom zaključila jutri, je namenjena iskanju novih pristopov za vzpostavitev območja varnosti na mejah razširjene Evropske unije, Kavkaza in Centralne Azije. Predstavlja pa tudi prispevek k pripravam Slovenije na prevzem predsedovanja OVSE v letu 2005.

Slovenski predsednik je zbrane ugledne goste, med katerimi so generalni sekretar OVSE Jan Kubiš, predsednik inštituta John Edwin Mroz, diplomatski predstavniki, profesorji in drugi gostje, uvodoma pozdravil in izrazil zadovoljstvo, ker smo skupaj z EastWest Inštitutom pripravili že drugo konferenco. Dr. Drnovšek je ob tem izrazil upanje, da s konferenco vzpostavljamo novo obliko sodelovanja in izmenjave mnenj, ki bo prispevala k razreševanju odprtih vprašanj predvsem v Evropi, pa tudi v svetu. V nadaljevanju je predsednik povedal: (nelektoriran zapis)

Klikni za povečavo"Naše srečanje je za Slovenijo še toliko bolj zanimivo, ker poteka v času priprav na predsedovanje OVSE. Ta organizacija je za našo državo še vedno zelo pomembna, čeprav se v ponekod sliši, da OVSE izgublja na pomenu. V Sloveniji smo prepričani, da je OVSE organizacija, ki jo je v današnjem svetu potrebno obdržati. Predstavlja pomemben forum za dialog med evropskimi državami, in tudi ZDA. Predstavlja pomemben okvir za reševanje tistih kriznih zarišč, ki so še ostala v Evropi. Ob tem bi rad podčrtal predvsem to, da Evropa ne sme postati predmet novih delitev. V Evropi ne potrebujemo novih železnih zaves in novih meja. Slovenija je šele pred kratkim postala članica EU in zato se mi še toliko bolj zavedamo pomena prihodnjih širitev za države, ki so zaenkrat še izven EU. Te države morajo ohraniti evropsko perspektivo, četudi same vedo, da članstvo še ni tik pred vrati. Možnost prihodnjega članstva v EU jih bo spodbujala k nadaljnjemu delu, k nadaljevanju s težavnimi reformami in vztrajanju pri mirnem reševanju problemov.

Klikni za povečavoSlovenija se zaveda praktičnih težav, tudi finančnih, s katerimi se sooča OVSE. Številna resna vprašanja so odprta, ki jih bomo skušali kmalu tudi sami reševati. Na območju JV Evrope je eno najresnejših vprašanj predvsem situacija na Kosovu. Začetek reševanja statusa Kosova pade v leto našega predsedovanja OVSE. To vprašanje bo ena izmed naših temeljnih nalog, v reševanje katerega se bomo vključili na podlagi našega poznavanja tega območja. Tu so še druge pereče točke vzhodne Evrope in ena izmed njih je pridnjestrsko vprašanje v Moldovi. Veseli me, da je te dni moj gost v Sloveniji, predsednik republike Moldove gospod Voronin, s katerim sva temeljito razpravljala o situaciji v Pridnjestrju in o možnih rešitvah tega problema. OVSE je prisotna v Moldovi in svojo vlogo tam mora odigrati. Slovenija glede na svojo geografsko lego in zgodovinsko orientacijo, v ta področja do sedaj ni bila usmerjena. Zato skušamo tudi za razumevanje teh problemov in iskanje rešitev pridobiti ustrezno znanje.

Pri svojem predsedovanju OVSE želimo predvsem poudariti, da v OVSE vse države članice enakopravno sodelujejo. Včasih je odločanje zato težavno in daje organizacija videz neučinkovitosti. Pa vendar je potrebno spomniti, da je to forum, ki združuje številne države. Kjer lahko z upoštevanjem in spoštovanjem mnenj različnih držav najdemo ustrezne rešitve tudi za probleme, ki na kratek rok izgledajo skoraj nerešljivi. Nekatere izmed teh izzivov in vprašanj boste danes in jutri obravnavali na konferenci. Prepričan sem, da bodo razprave na konferenci, ki je eden izmed forumov za iskanje rešitev za odprta vprašanja v svetu, zelo koristne in vam želim prijetno bivanje v Sloveniji."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani