arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Prispevek Slovenije in Madžarske k izgradnji skupne Evrope je lahko nezanemarljiv

Budimpešta - Madžarska, 02/18/2003  |  intervju


ikona avdioPogovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška za TV Slovenija ob uradnem obisku na Madžarskem
Pogovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška za TV Slovenija ob uradnem obisku na Madžarskem (neavtoriziran zapis)



Novinar Bojan Peček: Gospod predsednik, vaš prvi uradni obisk na tem položaju je za vami, kakšna bi bila ocena tega obiska na Madžarskem?

Predsednik dr. Drnovšek: Obisk je zelo prijateljski in potrdili smo tisto, kar smo gradili od osamosvojitve naprej – dobrososedske odnose z Madžarsko, odlično sodelovanje na vseh področjih – političnem, gospodarskem. Sodelovali smo ves čas v okviru multilateralnih institucij in seveda nas združujejo prizadevanja za članstvo v EU, Nato, tako da bi težko našli kakšne problematične točke v medsebojnih odnosih. Opozorili smo še na nekatera praktična vprašanja manjšin, ki so še morda nerešena oz. ne dovolj dobro rešena. Volja in pripravljenost za reševanje teh problemov je na obeh straneh.

Vprašanje: Menjava med državama je pravzaprav bolj blagovna kot kapitalska, verjetno bo potrebno veliko napraviti prav na tem področju, predvsem kar zadeva infrastrukturo. Ste se pogovarjali kaj v zvezi z avtocestno povezavo v prihodnosti – tu so vedno znova dileme kdaj in kako, s koliko denarja...

Dr. Drnovšek: Prometne povezave so zelo pomembne, v Sloveniji je to bila prioriteta celotno desetletje. Gradili smo avtocesto, tudi železnico in to še naprej delamo. Tudi Madžarska, čeprav se srečuje z vprašanjem sredstev, navsezadnje tudi prioritet, tako da njihova odločitev je, da bodo očitno gradili samo dvopasovno cesto do slovenske meje. Na to smo opozorili, slovenski načrt je izgradnja štiripasovne avtoceste in takšen bo tudi inicialni dogovor z Madžarsko. Omenil bi tudi medsebojno investiranje, tega zaenkrat ni veliko. Pričakujemo na obeh straneh, da bo z odprtjem meje in s članstvom v EU, ko bomo del skupnega trga, skupnega gospodarskega prostora, da bo naraven interes, da se bo investiralo na obeh straneh in temu bo sledila tudi trgovina in vse ostalo.

Vprašanje: Dejstvo je, da je Madžarska že v Nato, Slovenijo še čaka še referendum, ki je velika politična preizkušnja. Se vam zdi, da je za to slovenska diplomacija ta hip v težjem položaju, seveda v povezavi z iraško krizo?

Dr. Drnovšek: Vsekakor. Vidim, da se madžarski sogovorniki kar precej ukvarjajo z referendumom za v EU. Imeli ga bodo aprila. V tej situaciji pa je referendum za Nato še toliko bolj, kako bi rekel, kompleksen, zlasti ob številnih odprtih vprašanjih ob sedanji krizi v mednarodnih odnosih – v OZN, Nato, tudi v EU –ob razlikah, do katerih prihaja v mnenju med državami, znotraj držav. Redko kdaj je bila v mednarodnih odnosih situacija tako zapletena, kot je danes. Vidim tudi znake premikov na boljše. Včerajšnja resolucija EU se mi zdi, da je že nek kompromis, kjer sta se dve mrzlični strani že približali in tudi poenotili v skupnem stališču in ti je, po moji oceni, dobro izhodišče za naprej. Upam, da se te razlike ne bodo poglabljale in da tudi celoten kontekst referenduma o zvezi Nato ne bo težaven, kot morda izgleda danes.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani