arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Položaj in organiziranost Romov v Sloveniji

Ljubljana, 04/08/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo Predsednik republike je danes, ob prisotnosti direktorja Urada vlade RS za narodnosti Janeza Obreze, sprejel na pogovor predstavnike romskih društev, združenih v Zvezo Romov Slovenije, ki so predsednika republike seznanili s svojim položajem, s svojimi problemi ter prizadevanji za njihovo reševanje. Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je ob tem dejal, da se položaj Romov v Sloveniji izboljšuje, predvsem glede strpnost. Poudaril je, da v državah članicah EU živi 15 milijonov Romov in da je Slovenija lahko zgled marsikateri državi pri urejanju problematike romskih skupnosti. Izrazil je prepričanje, da se bo pozitiven trend v smeri reševanja še obstoječih težav nadaljeval tudi v prihodnje, predvsem kar se tiče rešitev težav pri urejanju bivalnih razmer v romskih naseljih.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Janez Drnovšek je predvsem izrazil zadovoljstvo nad organiziranostjo romskih skupnosti v društva, saj so s tem postali resen sogovornik občinam in državi pri reševanju problemov. S tesnim sodelovanjem romskih organizacij z lokalnimi skupnostmi in državo se bodo določene težave po prepričanju predsednika razreševale tudi v prihodnje. Predsednik dr. Drnovšek je izrazil veselje, da se strpnost do romske skupnosti še naprej povečuje in ob tem izrazil zadovoljstvo, da ima tudi EU aktiven odnos za reševanje odprtih vprašanj v zvezi z odpravljanjem nestrpnosti do Romov, ki ponekod žal še obstaja.

Na koncu pogovora je predsednik dr. Drnovšek predstavnikom romskih društev zaželel prijazno življenje v Sloveniji tudi v prihodnje, predsednik Zveze Romov Horvat pa se je dr. Drnovšku zahvalil za sprejem ob njihovem pazniku in mu v imenu Romov v Sloveniji poklonil knjige z romsko problematiko ter zgoščenko Esme Redžepove.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani