arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na obisku v domu starejših občanov Maribor Tabor (10. januar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Višji svetnik predsednika Republike Slovenije Ivo Vajgl na pogovorih v Adis Abebi

Adis Abeba, Etiopija, 03/02/2006  |  sporočilo za javnost


Višji svetnik predsednika Republike Slovenije dr.Janeza Drnovška za mednarodne odnose Ivo Vajgl se je na sedežu Afriške unije in v etiopskem zunanjem ministrstvu pogovarjal o mirovni pobudi slovenskega predsednika za Darfur.

Komisarja za varnost in mir Afriske unije Djinit Saida je obvestil o poteku mirovne pobude in stikih, ki jih slovenska stran imela z zainteresiranimi v mirovnem procesu, darfurskimi osvobodilnimi gibanji in sudansko vlado.Vajgl je poudaril, da je osnovni motiv pobude želja skrajšati trpljenje ljudi v Darfurju, prispevati k prizadevanjem Afriške unije in drugih mednarodnih dejavnikom k temu, da do mirovnega sporazuma pride v čim krajšem času in odločnost pridružiti sem izrazom solidarnosti in podpore tistih, ki zaradi spopadov v Darfurju plačajo najvišjo ceno. O tem se je Vajgl minule dni izčrpno pogovarjal tudi s pogajalci in posredniki v mirovnih pogajanjih v Abuji.

Komisar Djinit se je zahvalil za pobudo, ponovil pa je stališče Afriške unije, ki si želi da bi bila vsa pogajanja o rešitvi krize prav v Abuji. Poudaril je, da je pogajalski proces izredno težaven, ključne odločitve o nadaljnjem poteku reševanje darefurske krize pa pričakuje v kratkem od ministrske konference Afriške unije v Adis Abebi, ki so jo prestavili od 3.na 10 marec in od zasedanja Varnostneag sveta OZN, ki bo kmalu odločal o širitvi dosedanjega mandata sil Afriške unije na sile OZN. Te naj bi, po doseženem sporazumu o miru , dosežke sporazuma uveljavile, oziroma zavarovale.

Vajgl je prenesel skrb predsednika Republike Slovenije dr. Drnovška, da potekajo pogajanja počasi in da je medtem mogoče pričakovati samo nadaljnje zaostrovanje humanitarne katastrofe.

Ivo Vajgl se je v Adis Abebi sestal tudi z generalno direktorico etiopskega zunanjega ministrstva za afriške zadeve in stalno predstavnico Etiopije pri Afriški uniji in UNECo-u Kongit Sinegiorgis. Obvestil jo je o slovenski mirovni in humanitarni pobudi.

Na srečanju, ki ga je pripravila veleposlanica republike Avstrije kot predsedujoče države EU z veleposlaniki EU akreditiranimi v Adis Abebi, jih je Ivo Vajgl obvestil o vsebini pogovorov , ki jih je imel v Abuji in etiopski prestolnici.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani