arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Ljubljana, park Mostec, junij 2006 - srečanje dr. Janeza Drnovška z otroki ob zaključni prireditvi Unicefove akcije Helpmanija (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Srečanje s predstavniki Zveze Romov Slovenije in Mestne občine Murska Sobota

Murska Sobota, 01/17/2007  |  sporočilo za javnost, govor, izjava


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Murski Soboti sestal s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom - Mucem in njegovimi najožjimi sodelavci, predsednikom Foruma romskih svetnikov pri zvezi Darkom Rudašem in s predstavniki murskosoboške občine, da bi se sproščeno, konstruktivno pogovorili in ocenili trenutno situacijo Romov v Sloveniji ter začeli iskati poti za reševanje nestrpnosti, ki se je do te manjšine v lanskem letu v Sloveniji povečala. "Treba bi bilo graditi na izkušnjah sožitja Romov z lokalnimi skupnostmi v Prekmurju," je dejal dr. Drnovšek. Horvat - Muc je povedal, da je Prekmurje v primerjavi z evropskimi romskimi naselji, ki jih je obiskal, dejansko lahko zgleden primer sožitja v multikulturnosti, povezanosti, strpnosti, človekoljubnosti. Namestnica murskosoboškega župana Terezija G. Bratina pa je izpostavila, da je tak položaj rezultat strpnega odnosa med Romi in večinskim prebivalstvom. "Še posebno pomembna se nam zdi izgradnja vrtca v največjem romskem naselju v Sloveniji, to je v Pušči, pred štiridesetimi leti, ki je bil zgrajen zaradi spoznanja, da prav vključitev otrok v izobraževalni proces pripomore k največjemu sodelovanju družbene skupnosti," je povedala.

Ob zaključku pogovora je predsednik dr. Drnovšek medijem povedal:

Klikni za povečavo"Pogovorili smo se o trenutni situaciji, položaju Romov v Sloveniji. Po tem, kar se je dogajalo z družino Strojan, se mi je zdel tak pogovor potreben, koristen. In dejansko mislim, da je bil zelo konstruktiven.

Kot predsednik Slovenije želim in si prizadevam za to, da bi prav vsak državljan, državljanka Slovenije v Sloveniji živel enakopravno, da bi bilo vsakemu zagotovljeno dostojno življenje in seveda moramo še prav posebno skrbeti za manjšine, v tem primeru za romsko skupnost. Izbruhov nestrpnosti v Sloveniji ne smemo trpeti. Slovenija mora biti, in tako smo si jo zamislili, ko smo jo ustanavljali, država, kjer bo lahko vsak živel mirno in svobodno in kjer nihče ne bo odrinjen na stran.

S predstavniki Zveze Romov Slovenije smo se pogovorili o njihovih konkretnih težavah, pa tudi o predlogih za razreševanje situacije, o zakonu o romski skupnosti, ki je sedaj v proceduri, o tem, kako olajšati položaj v različnih lokalnih skupnostih, kjer se soočajo z morda z različnimi lokacijskimi problemi, kjer pa bi skupaj lahko našli težave, tako da bi bili življenjski pogoji boljši in da bi bila zagotovljena tudi neka življenjska varnost Romov, ki prebivajo v svojih naseljih, kjer pa še marsikaj ni urejeno - včasih legalno, včasih ni infrastrukture - in marsikaj bo potrebno še postoriti.

Pomembno se mi je zdelo, da se pogovorimo tukaj, v Murski Soboti, v Prekmurju, saj je izkušnja Prekmurja pozitivna. Tukaj se je zelo jasno pokazalo, da lahko Romi povsem enakopravno in normalno živijo skupaj z drugimi in da na tej osnovi ni nobenega problema, ni napetosti, ni važno, ali je kdo Rom ali ni Rom in da je pravzaprav tukaj neka tradicija multikulturnosti bolj razvita kot kje drugje v Sloveniji. Tudi strpnost med ljudmi je večja in prav bi se mi zdelo, da ta zgled širimo še drugam po Sloveniji in da nekatere izkušnje sodelovanja med romsko skupnostjo in lokalnimi skupnostmi prenesemo še drugam. Pokazalo se je, da če je dobra volja, če vsaka stran naredi za svoje kakšen korak v smeri približevanja, iskanja rešitve, da se potem da najti rešitev in se da živeti mirno in pa prijateljsko, sosedsko."


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je odgovoril tudi na vprašanje novinarja:

Kaj pravite o Jelinčičevem predlogu zakona, ki je danes v obravnavi?

dr. Janez Drnovšek: Da ne poznam tega predloga zakona. Poznam tistega v potrebnih obrisih, ki ga pripravlja vlada in pri tem je sodelovala tudi romska skupnost, tako da se mi zdi to realna osnova za obravnavo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani