arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo glede Toma Križnarja

Ljubljana, 08/08/2006  |  sporočilo za javnost


Tomo Križnar je februarja letos želel odpotovati v Sudan - Darfur, da bi ocenil tamkajšnjo situacijo in pomagal pripraviti prihod predsednika republike. Ker ni dobil sudanske vize, se je odločil, da odpotuje v Čad, kjer se nahaja velik del beguncev iz Darfurja. Predsednik republike je na njegov predlog želel obiskati eno izmed begunskih taborišč na čadski strani meje. Vendar obisk ni bil izpeljan, ker so ga mednarodne humanitarne organizacije odsvetovale zaradi logističnih težav.

Tomo Križnar se je potem odločil, da preide na sudansko stran meje, v Darfur, kjer je imel že prej kontakte s predstavniki odporniških skupin. Tam je ostal vse do pred kratkim, ko se je na predlog Urada predsednika republike predal silam Afriške unije. Situacija v Darfurju postaja namreč vse bolj napeta in nevarna. Z Afriško unijo je bilo prej dogovorjeno, da ga bodo prepeljali iz Sudana. Vendar so ga po nekaj dneh sile Afriške unije predale sudanskim oblastem, te pa so ga poslale v zapor v Al Faširju, kjer se nahaja še zdaj. Urad predsednika republike je interveniral po različnih linijah, da bi sudanske oblasti izpustile Toma Križnarja, vključilo se je tudi naše zunanje ministrstvo. Živahne diplomatske aktivnosti potekajo tudi zdaj in pričakujemo, da bo Tomo Križnar v kratkem izpuščen in poslan domov.

Navedbe, ki jih danes navaja časnik Večer, niso povsem točne in so brez soglasja vzete iz neavtoriziranega predsednikovega intervjuja za ta časnik.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani