arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Govor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na 13. ministrskem svetu OVSE v Ljubljani

Ljubljana, 12/05/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavo
ikona videoOtvoritev zasedanja - otvoritveni govor predsednika dr. Drnovška 20 min 40 sec na posnetku (na strežniku RTV SLO


Spoštovani gospe in gospodje, vodje in člani delegacij.

Pozdravljam vas v imenu države gostiteljice tega ministrskega srečanja, v imenu Slovenije, ki letos predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi. Minilo je trideset let, odkar je bila ustanovljena ta organizacija. V treh desetletjih svojega obstoja je nedvomno pokazala svoj pomen, svoj smisel, svojo koristnost. V tridesetih letih sta Evropa in njeno sosedstvo napravila veliko. Veliko je bilo sprememb, veliko je bilo napetih, kriznih okoliščin. Velikokrat je bila pomemben dejavnik pri umirjanju napetosti, iskanju izhoda, zagotavljanju stabilnosti Evrope in njenega sosedstva.

Klikni za povečavoŽe samo njeno ime pove, kaj je njeno bistvo. Varnost je najpomembnejše, kar državljani naših držav potrebujejo. Brez občutka varnosti je težko graditi mirno konstruktivno družbo in zagotavljati miren vsakdan. Varnosti pa ni brez sodelovanja. Samo z medsebojnim sodelovanjem lahko zagotavljamo varnost drug drugemu, vsem. Sodelovanje temelji na medsebojnem zaupanju. In enega od temeljev organizacije vidim ravno v vzpostavljanju medsebojnega zaupanja. Stalno sodelovanje v organizaciji, skupno iskanje izhodov, rešitev za krizne razmere pomenijo tudi, da drug drugega bolje spoznavamo, se bolje razumemo in vzpostavljamo tisto temeljno zaupanje, ki je potrebno za to, da lahko skupaj najdemo izhode. In to medsebojno zaupanje bi morali graditi, negovati in ga ohranjati tudi vnaprej kot eno temeljnih vodil organizacije.

Smo različni, različne države so včlanjene v OVSE, različni politični sestavi, različne kulturne tradicije, različne gospodarske razmere. Spoštovati moramo te svoje različnosti, izhajati iz njih in organizacija bo uspešna, če bomo to res iskreno počeli, če bomo res upoštevali drug drugega, tudi v teh različnostih, če ne bomo vsiljevali drug drugemu svojih vzorcev, svojih načinov. Seveda so neki skupni temelji, tiste temeljne človeške vrednote, ki jih vsi negujemo in upoštevamo. Iz tega moramo izhajati tudi pri vseh naših dejavnostih.

Klikni za povečavoDržavljani naših držav si želijo miru, želijo si sodelovanja, želijo si, da bi tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi še naprej delovala, in to uspešno. Vemo, da je organizacija zašla v težave. Govorilo se je celo o krizi. Prepričan sem, da so vse članice prepričane, da OVSE v prihodnosti še zelo potrebujemo. Toliko je še izzivov pred nami. Že danes vemo za vrsto nesoglasij, včasih govorimo o zamrznjenih sporih, ki jih je treba naprej reševati, in to potrpežljivo s sodelovanjem. Brez te organizacije bi bilo mnogo težje.

Slovenija si je v svojem letu predsedovanja prizadevala, da po svojih najboljših močeh usmerja Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi, jo utrjuje, poskuša delovati konstruktivno pri vseh njenih dejavnostih. Kot sorazmerno majhna država smo v to vložili svoje zmogljivosti, svoje diplomatske zmožnosti, za nas je bil to velik izziv. Upam, da smo zadovoljili vaša pričakovanja, da ste z našim predsedovanjem zadovoljni in da je Slovenija prispevala k varnosti, sodelovanju in medsebojnemu zaupanju med vsemi nami. Da je prispevala svoj kamenček v mozaik našega skupnega sodelovanja, v mozaik boljšega sveta, ki si ga vsi želimo, sveta, ki bo mirnejši, v katerem bo več medsebojnega zaupanja, dosežena višja zavest o človekovih vrednotah, medsebojnem spoštovanju, medsebojnem upoštevanju in sodelovanju.

Danes in jutri vam želim uspešno delo, želim vam, da bi uspešno dokončali tisto, kar ste si začrtali, da boste dokončali na ministrski konferenci, in da bi se tudi potem delo te organizacije nadaljevalo in odvijalo na najboljši mogoči način.
Hvala!
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani