arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Govor slovenskega predsednika na proslavi ob dnevu Slovenske vojske v Divači

Divača, 05/15/2004  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioNagovor predsednika republike in vrhovnega poveljnika dr. Janeza Drnovška na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je bil slavnostni govornik na slovesnosti, ki je ob dnevu Slovenske vojske, 15. maju, dopoldne potekala na letališču v Divači. Kot vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil je predsednik dr. Drnovšek poudaril pomen tradicije, članstva v EU in Natu ter mednarodnega sodelovanja v razvoju slovenskih oboroženih sil. Predsednikov govor v celoti (nelektoriran zapis):


Spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, predstavniki veteranskih organizacij, slovenske policije in spoštovani gostje,

Klikni za povečavoDan Slovenske vojske je pomemben dan, tokratni morda še bolj kot drugi. Tokratni dan Slovenske vojske je pomemben mejnik v razvoju naše vojske, tudi v razvoju države. Danes smo prvič v samostojni državi Sloveniji tukaj kot enakopravni člani Evropske unije in Nata. Pred slabimi 13 leti smo si v zapletenih pogojih, z odločno obrambo in pametno diplomacijo, izborili samostojnost. V 13 letih smo želeli Slovenijo postaviti na zemljevid Evrope in sveta na način, da bi bili njeni interesi najbolje zaščiteni, da bi Slovenkam in Slovencem uspeli zagotoviti največjo varnost in čim kvalitetnejše življenje. V teh 13 letih smo se soočali s številnimi izzivi. Ni nam bilo vedno lahko, vendar smo uspeli. Uspeli smo tudi najti pravo pot v razvoju Slovenske vojske. Sprva je bilo precej iskanja pravega koncepta in prave organizacije, vendar smo po mojem prepričanju, našli prave odgovore in postavili dolgotrajne usmeritve. Sodelovanje v zavezništvu za nas predstavlja posebno odgovornost in velik izziv. Predvsem veliko priložnost. Slovenska vojska v naši zgodovini kot samostojna vojska nima veliko izkušenj. V 20. stoletju smo dvakrat imeli priložnost. Enkrat v času generala Maistra, ki je organiziral slovenske odrede in obranil našo severno mejo in drugič v drugi svetovni vojni, ko so slovenski partizanski odredi pomembno prispevali k osvoboditvi ne samo naše države, ampak tudi Evrope.

Klikni za povečavoOb osamosvojitvi leta 1991 in že tik pred njo, smo vzpostavili Slovensko vojsko. Tokrat zares in na trajnih temeljih. Izkušnje si nabiramo na podlagi naše tradicije s prve in druge svetovne vojne in na podlagi spoznanj, ki jih imamo danes o sodobnem svetu. Ta svet je zelo zapleten, z veliko izzivi in nevarnosti in grožnjami. Terja drugačno organizacijo oboroženih sil v primerjavi s preteklimi desetletji. Slovenija se je odločila, da bo svojo obrambo zagotavljala skupaj z drugimi demokratičnimi državami, s katerimi nas družijo enake vrednote, cilji in podoben način življenja. Prepričani smo, da je za sorazmerno majhno državo to najboljša pot. Naša vojska bo v primerjavi z vojskami drugih, večjih držav, izgledala majhna. Naša vojska, čeprav majhna je lahko kvalitetna, strokovna, uspešna in cenjena. Temeljiti mora na trdem delu, znanju, na medsebojnem spoštovanju vseh pripadnikov ter na kvalitetnih medsebojnih odnosih. V vojski morajo priložnost dobiti vsi tistih, ki imajo voljo, energijo in elan za to, da vzpostavljajo večjo kvaliteto in boljše medsebojne odnose in dosegajo prave standarde vojaške pripravljenosti. Slovenska država se je odločila, da bo svoji vojski zagotovila ustrezne materialne okvire. Slovenska vlada je sprejela obvezo, da se bodo sredstva za obrambo postopoma povečevala, do 2 % družbenega proizvoda. To bi moral biti tisti okvir, ki bo zagotavljal moderno opremljenost, usposobljenost SV in tudi ustrezni socialni položaj pripadnikom SV. Zavedamo se pomena ustreznega položaja, tako materialnega in družbenega položaja slovenskega vojaka, še toliko bolj po odločitvi za prehod v poklicni sistem. V zadnjem letu smo opustili naborniški sistem in tako kot moderne vojske prešli na poklicni vojaški sistem. Veseli me, da je med mladimi dovolj interesa za vojaški poklic. Skupaj si moramo prizadevati, da bodo vsi, ki se bodo odločili, ki ste se odločili za takšen poklic imeli ustrezne pogoje tako za delo v vojašnicah in za življenje izven vojašnic. Zavedamo se, da slovenske vojakinje in vojaki lahko pridete v situacijo, ko boste tvegali svoje življenje. To je možnost na katero mora računati vsak vojak v svetu. Zato moramo zagotoviti prave pogoje za vaše delo in vaše življenje in zagotoviti ustrezno pozornost in ceno vašemu poklicu. Sodelujemo in skupaj s pripadnikih drugih vojska bomo sodelovali v mednarodnih misijah.

Klikni za povečavoV njih pridobivamo pomembne izkušnje in prispevamo k umirjanju razmer na kriznih področjih. Takšne misije so nevarne, vendar smo se tako kot druge napredne države odločili, da bomo ščitili mir v svetu, demokracijo in to v skupnem nastopu. Zato bodo takšne misije še naprej stalnica v delovanju naše vojske. Prepričan sem, da jih bomo znali tudi v prihodnje uspešno izvajati in da se bo krog vojakov, ki si pri tem pridobiva izkušnje, širil. Tudi ob današnji priložnosti, ob prazniku SV želim vsem tistim, ki se danes nahajajo v mirovnih misijah veliko uspeha in da se srečno vrnejo. Veliko uspeha pri delu in vašem zasebnem življenju pa želim tudi vsem ostalim pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske.
Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani