arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

O t.i. kazenski prijavi, odnosih s predsednikom vlade, predlaganem kandidatu za guvernerja BS, pisanju knjig

Ljubljana, 02/22/2007  |  izjava


Klikni za povečavoPredsednika republike dr. Janeza Drnovška so danes pred Radiem Triglav na Jesenicah, kjer je imel načrtovan intervju, pričakali mediji. Predsednik republike dr. Drnovšek jim je odgovarjal na vprašanja o tako imenovani kazenski prijavi zoper njega, o odnosih s predsednikom vlade oz. vlado, predlaganem kandidatu za guvernerja Banke Slovenije in o pisanju knjig .

Kako komentirate tako imenovano kazensko prijavo civilne iniciative?

dr. Janez Drnovšek: Pa nič ne komentiram. (zvok vlaka) No, to je bil komentar.

Gospod Drnovšek, kaj pravite na trditev, izjavo gospoda Janše, da je vaša izjava nekako smešna, ko ste rekli, da sta gospod Mencinger in gospod Gaspari neodvisna, pa čeprav sta kandidirala na listi LDS-a?

dr. Janez Drnovšek: Predvsem se zdaj ne želim spuščati v posamične polemike, odgovarjati na posamične izjave. V svojih stališčih, predvsem tistih, ki sem jih povedal za tednik Mladina, sem opozoril na nekatere nepravilnosti v državi; na to, da se marsikdo ne počuti več dobro v tej državi, marsikdo mi to pove, da v medijih ni vse dobro, da vam velikokrat naročajo kakšne prispevke morate pisati, da se v gospodarstvu zasedajo pozicije, precej enostransko, pa tudi v političnih institucijah sem sam opazil tak trend, torej, poskusov podrejanja institucij. Ob tem ne želim imeti ali voditi nikakršne vojne s predsednikom vlade ali z vlado. To nima nobenega smisla, tudi nihče ne bi imel koristi od tega, pač pa se mi zdi nujno, da kot predsednik države pa le opozorim na nekatere pojave, ker marsikdo, ki mi je o tem govoril, tudi iz vaših vrst, pravi, da tega nihče ne upa na glas povedat. No, jaz si pa rečem, kdo pa bo, če ne predsednik države. Torej, želim da predsednik vlade vse to vzame konstruktivno, dobronamerno, ne kot nek spopad - tudi ne vidim motivov za tak spopad, ker sam nimam nobenih političnih ambicij v tej zvezi - ampak, da poskuša stvari spraviti v red. Sam vem, kako je, če si predsednik vlade. Verjetno sam najbolje vem, da je predsednik vlade vedno zelo obremenjen na številnih frontah, da ne more biti pozoren na vse in da velikokrat tudi ljudje okrog njega počnejo stvari, za katere sam ne ve ali pa se sam ne bi strinjal z njimi. To se je meni velikokrat dogajalo. Ko mi je včasih kdo rekel, da se dogaja kakšna nepravilnost, sem rekel, saj to ni res, saj to ne more biti res, pa sem pozneje le ugotovil, da je vsaj del teh stvari bil resničen.

Kaže, da so se nasprotja med vami in premierjem po intervjuju v Mladini še zaostrila. Sta se v tem času že kaj pogovarjala?

dr. Janez Drnovšek: Nič se niso zaostrila nasprotja. Nasprotij ni. To sem vam ravnokar želel povedati.

So pa napetosti.

dr. Janez Drnovšek: Ni jih. Sploh ni nobenih napetosti.Vidite kje kakšne napetosti, jih občutite? Jaz jih ne.

Predsednik Drnovšek, a bosta vidva sploh še kdaj sodelovala?

dr. Janez Drnovšek: Poglejte, povedal sem vam, kako gledam na to zadevo, na tako imenovani spor. Pravim, da to ni spor. Ne želim biti v sporu. Želim samo korektno opravljati svoj posel kot predsednik države. Mislim, da to želi tudi predsednik vlade, tudi zase, za druge in najbolje je, da iz te zgodbe vsak potegne tisto, kar je pozitivno in da poskuša stvari urediti na najboljši način.

Ali vidite omenjeno ovadbo tudi v kontekstu tega spora s predsednikom vlade?

dr. Janez Drnovšek: No, v današnji izjavi za javnost sem ugotovil, da je v zadnjem času, v zadnjih dneh, prišlo do opaznega povečanja negativnosti, ki so uperjene proti meni in se mi je nekako zdelo, da to ni slučajno in da to najbrž samo potrjuje tisto, kar sem povedal že za Mladino.

Kaj pa glede guvernerja Banke Slovenije? A še vedno vztrajate pri gospodu Rantu?

dr. Janez Drnovšek: Ja, seveda.

Kako komentirate očitke, da kot predsednik države ne bi smeli pisati knjige, kar je pridobitna dejavnost?

dr. Janez Drnovšek: Kar veliko predsednikov držav je že pisalo knjige ali jih pa še piše in tudi veliko drugih politikov, pa še nikoli nisem slišal takšnega očitka. Tudi sam sem prvo knjigo napisal pred kakšnimi dvanajstimi leti, pa ni bilo nobenih podobnih očitkov, tako da vse to postavljam v kontekst trenutnih negativnosti, ki jih nekateri usmerjajo sedaj vame, zato ker sem pač o nekaterih zadevah povedal resnico, ker sem rekel bobu bob in mislim, da je pomembno vedno povedati in govoriti resnico.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani