arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Želim veliko miru, zdravja in strpnosti

Ljubljana, 12/27/2002  |  intervju


Novoletni pogovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška za POP TV


EDI PUCER: Pred iztekom letošnjega leta smo pripravili še krajši pogovor z novim predsednikom države dr. Janezom Drnovškom. Dober večer.

DARJA ZGONC: Dober večer. Pred kratkim ste se iz vladnih preselili sem, v predsedniške prostore. Najbrž bo dela zdaj nekoliko manj. Kaj najprej načrtujete?

DR. JANEZ DRNOVŠEK: Delo bo drugačno. Dela je vedno dovolj. Res pa je, da ne bo tiste dnevne operative pri vodenju vlade. Bo pa več priložnosti za razmislek o strateških vprašanjih, za pogovor z ljudmi, za to, da se pravzaprav prisluhne vsem vladnim, nevladnim, drugim institucijam in seveda vsem posameznikom, državljankam in državljanom.

ZGONC: Bivši predsednik je dejal, da se je v teh letih navadil več poslušati kot govoriti. Kaj pa vi? Se nameravate pogosto oglašati in predvsem kdaj, ob katerih priložnostih?

DR. DRNOVŠEK: Odvisno od potrebe, seveda. Težko je v naprej predvideti vse situacije. Mislim, da je prav, da se predsednik oglasi večkrat in ob posebnih, slovesnih priložnostih; takrat vsekakor. Drugače pa odvisno od tega, kakšna je situacija, kakšna so pričakovanja in potrebe. Mislim, da bomo najbrž v naslednjem obdobju veliko govorili o pomembnih temah, veliko pa tudi o tistih manjših, vsakodnevnih in pa najbrž o vrednotah; kakšne so vrednote Slovenije, kako Slovenijo kot državo pravzaprav umestiti tudi v nek globalni svet, pa tudi v vrednostnem smislu, po vrednotah.

PUCER: Kaj pa bi izpostavili pod najpomembnejši oziroma najodmevnejši dogodek leta, ki se izteka? So to bile morda predsedniške volitve, odhod predsednika Kučana, je bilo to recimo svetovno prvenstvo ali pa povabilo v Evropsko unijo in NATO?

DR. DRNOVŠEK: Vsako je zase pomembno. Zame seveda, kot politika, je verjetno najpomembnejše povabilo oziroma zaključek pogajanj z Evropsko unijo v Koebenhavnu in pa seveda tudi povabilo v Pragi za vstop v zvezo NATO. S tem gre pravzaprav za zaključek nekega daljšega obdobja, desetletnega obdobja, kjer sem bil tudi seveda sam zelo aktiven, ko smo si prizadevali za to, da vstopimo v evro - atlantske institucije.Sedaj smo na tem. To so ti ključni momenti in veliko tega se je zgostilo prav v zadnjih mesecih oziroma v samem zadnjem mesecu letošnjega leta.

ZGONC: No, v govoru po zaprisegi ste posebej izpostavili, da začenjate mandat tik pred to veliko zgodovinsko priložnostjo, pred dokončnim odpiranjem vrat v skupni evropski prostor. Kaj pa bi odgovorili tistim, ki se bojijo izgubljanja nacionalne identitete z vstopom v Evropsko unijo?

DR. DRNOVŠEK: Mislim, da je Evropska unija takšna skupnost, ki je prvič demokratična, drugič temelji na prostovoljni osnovi in na enakopravnosti vseh sodelujočih, vseh narodov in da imamo pravzaprav Slovenci vso priložnost, da v takšni združbi ohranimo svojo identiteto, kulturo, svoj jezik. Evropa bo poskušala dobiti in dobiva neko postopno, svojo, evropsko identiteto. Ampak sestavni del tega bo slovenska identiteta, italijanska, nemška, francoska in tako naprej. Skratka, vsi bomo, poleg tega, da smo Slovenci, tudi Evropejci. In to, mislim, da bo obstalo, da ne bo prišlo do stapljanja identitete. Skratka, to ni nek talilni lonec, kot je bilo to v drugačnih pogojih v Združenih državah Amerike, ampak gre za združbo, prostovoljno, enakopravno družbo evropskih narodov.

PUCER: Morda še to: Kaj pa je bila po vaši oceni največja napaka, ki smo jo storili v letu 2002 ? Kaj je, če je, Slovenija zamudila v tem letu?

DR. DRNOVŠEK: Najbrž zmago na svetovnem nogometnem prvenstvu. Drugače pa mislim, da je bilo to kar uspešno leto, da ga bomo bolj pomnili po tem, kaj smo dosegli, ne po tem, kaj nismo dosegli. Mislim, da bo malokatero leto v slovenski zgodovini zapisano tako, kot leto 2002. Dejansko je to vstop v novo evropsko zgodbo, družbo; začetek nekega novega poglavja.

ZGONC: No, pred nami je zdaj novo leto, leto 2003. Kaj poleg miru in zdravja želite sebi in državljanom Slovenije?

DR. DRNOVŠEK: Še enkrat: predvsem mir in zdravje seveda. In pa čimbolj harmonične medsebojne odnose, čimveč razumevanja, strpnosti v medsebojnih odnosih in na podlagi tega mislim, da bomo lahko izkoristili svoje potenciale in da bomo lahko tudi gospodarsko uspešni. Uspešni pravzaprav
na vseh področjih. Želim resnično veliko miru, zdravja, sreče in pa strpnosti.

PUCER: Gospod predsednik, hvala za pogovor in srečno novo leto.

ZGONC: Srečno.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani