arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek in Mesić pozivata obe vladi k reševanju odprtih vprašanj

Ljubljana, 06/29/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoNa neformalnem delovnem srečanju sta se danes na Trubarjevi domačiji na Rašici pri Velikih Laščah srečala slovenski in hrvaški predsednik dr. Janez Drnovšek in Stipe Mesić. Po srečanju je dr. Drnovšek dejal (nelektorirano):

"Lepo vas pozdravljam. S predsednikom Mesićem sva se ponovno sestala, nadaljevala najine pogovore, ki segajo že zelo daleč nazaj, tja v leto 1991.

Klikni za povečavoGovorila sva o odprtih vprašanjih med obema državama in ugotovila, da na žalost še vedno ni nobenega premika o tistih zadnjih dveh vprašanjih, o vprašanju meje in o vprašanju deviznih vlog nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke. Res je, da sta ti vprašanji zelo zapleteni, vendar tisto, kar zaskrbljuje, je, da sedanji vladi v obeh državah niti ne poskušata več reševati teh vprašanj, in zato sva se dogovorila, da ob tej priložnosti danes javno pozoveva obe vladi, da ponovno sedeta in začneta reševati ti odprti vprašanji.

Klikni za povečavoSlovenija in Hrvaška sta dve sosednji državi, prijateljski državi, vedno bomo sosedje in moramo imeti najboljše možne odnose. Toliko možnih oblik sodelovanja je, toliko povezav je med nami in je res skrajni čas, da po petnajstih letih samostojnosti obeh držav rešimo ta vprašanja. Samostojnost smo začeli skupaj. Slovenija in Hrvaška sta se skupaj odločili in skupaj šli na pot samostojnosti. In takrat smo odlično sodelovali. Res bi morali zbrati sedaj voljo, energijo in rešiti ta vprašanja. Bilo bi pa zelo pomembno, če bi na obeh straneh vsi podprli takšno reševanje. Da ne bi razpihovali razlik, da ne bi potencirali razlik. Treba se je zavedati, da je vedno treba najti neko vmesno rešitev, da nihče ne more biti zmagovalec v takih pogovorih. In tudi mediji, tudi javnost bi morala pritisniti na obe vladi, naj vendar najdeta rešitvi. In tudi podpreti konstruktivne rešitve, ne razpihovati razlik. To bi bilo moje sporočilo za danes. Hvala lepa."


Nato je predsednik dr. Drnovšek odgovoril tudi na vprašanje medijev:

Ena od slovenskih vladnih strank, Slovenska ljudska stranka, je včeraj uradno zahtevala, da Slovenija pogojuje hrvaško vstopanje v Evropsko unijo s sklenitvijo meddržavnega dogovora o meji. Kako komentirate takšno povezovanje dvostranskih vprašanj z vstopanjem v Evropsko unijo?

Dr. Janez Drnovšek: "Prav je, da pride do sklenitve meddržavnega sporazuma o meji. Ravno to želimo, ampak tega vprašanja ne smemo povezovati z vprašanjem vstopanja Hrvaške v Evropsko unijo. To sta dve različni vprašanji. In izsiljevanje ne more nikoli pripeljati do neke konstruktivne rešitve. Zato se s tem ne strinjam. Mislim, da obstajajo pogoji, da se ta vprašanja zdaj rešijo s konstruktivnim sodelovanjem političnih strank. Spomnil bi na to, da je opozicijska stranka Liberalna demokracija Slovenije ponudila konstruktivno reševanje, pomoč vladi pri reševanju teh vprašanj, pa tudi bi se še našla kakšna druga opozicijska stranka. Torej, vlada lahko pristopi k reševanju teh vprašanj, četudi ima morda v koaliciji določene težave, lahko zbere dovolj veliko podporo, da reši to."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani