arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo predsednika republike predsedniku vlade na temo klimatskih sprememb

Ljubljana, 01/09/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes predsedniku vlade Janezu Janši poslal pismo, v katerem je zapisal naslednje:

"Rad bi vas ponovno spomnil na nedavni posvet o prihodnosti, ki se je nanašal na klimatske spremembe. Zaradi drugih obveznosti se posveta niste mogli udeležiti, prav tako ne vaš minister za okolje in prostor. Sodeloval pa je gospod Starman, državni sekretar v ministrstvu. Prepričan sem, da je prenesel vam in ministru številna pomembna opozorila, ki so jih na javnost in na vlado naslovili tam zbrani strokovnjaki.

Rad bi vas posebej opozoril na dve pomembni točki, ki sem ju sam izpostavil ob zaključku posveta. Prva se nanaša na predlog, da bi vlada ustanovila posebno institucijo, ki bi se ukvarjala s klimatskimi spremembami. S svojim delovanjem bi lahko povezala naše strokovnjake, ki so zdaj raztreseni vsak na svojem področju, med njimi pa ni prave povezave. Sodelovala bi z mednarodnimi institucijami in strokovnjaki. Vladi bi lahko pravočasno predstavila nevarnosti pričakovanih klimatskih sprememb in tudi predlagala ustrezne ukrepe.

Druga točka je povsem konkretna. Gre za nevarnost poplav v jugovzhodnem delu Ljubljane in v okolici. Gre samo za vprašanje časa, kdaj bodo vode tako narasle, da bodo poplavile velik del Ljubljane. Nevarnost je znana že dolgo, vendar pravih ukrepov še ni bilo. Tudi sam pri tem nisem bil uspešen kot predsednik vlade, čeprav sem večkrat opozoril takratna ministra za okolje in prostor. In čeprav sem tudi sam vsa ta leta stanoval v neposredni bližini reke Gradaščice, ki bi lahko vsak hip poplavila.

Gospod predsednik vlade, tudi midva sva že več kot enkrat govorila o tem problemu. Prosim vas tudi zdaj, da sprožite ustrezne ukrepe in naročite pristojnim institucijam, predvsem ministrstvu za okolje in prostor, da se kar najhitreje lotijo preventivnih dejanj oz. jih pospešijo. Upam, da boste pri tem bolj uspešni, kot sem bil sam."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani