arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z mladimi na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo Urada predsednika republike na poudarke iz odprtega dopisa Pivovarne Laško Predsedniku Republike Slovenije

Ljubljana, 09/10/2004  |  pojasnilo in popravek


Pojasnilo Urada predsednika republike na poudarke iz odprtega dopisa Pivovarne Laško Predsedniku Republike Slovenije, ki je bilo povzeto s strani novinarja Primoža Cirmana v dnevniku Delo 10. septembra 2004 z naslovom "Laški pivovarji o izjavi predsednika države – Zapozneli streli vojne za pivo"


Urad predsednika republike navedenega odprtega dopisa Pivovarne Laško ni prejel. Na podlagi v dnevniku Delo objavljenih poudarkov iz odprtega pisma predsedniku republike s strani Pivovarne Laško, pa z obžalovanjem ugotavlja, da so avtorji z nepopolnim navajanjem izjave predsednika republike v Studiu ob 17ih - 1. septembra 2004, ki jo je predsednik izrekel v zvezi z razpravo na nedavnem posvetu s strategiji slovenskega gospodarstva, ko je poudaril, da bi se "Slovenija ne smela zapreti v lastne okvire". Če bi avtorji, namesto iztrganega dela citata, navedli celoten odgovor predsednika na zastavljeno vprašanje, ne bi smeli biti prizadeti in razočarani. Predhodno izvajanje in pojasnilo predsednika republike namreč v celoti pojasnjuje, kaj je predsednik republike mislil s citiranimi besedami in kako razume nacionalni in poslovni interes slovenskega gospodarstva. Predsednik je namreč pred zadnjima dvema stavkoma jasno poudaril:

"Slovenija je vstopila v EU zato, da bo po njenih pravilih skušala doseči čim boljši rezultat. Ta pravila pa pomenijo odprt trg storitev blaga ljudi in tudi kapitala navsezadnje. Če smo vstopili v EU potem bomo skušali delovati malo drugače. Če bomo delovali še malo po starem, na način zaprte ekonomije, ker se bojimo te odprtosti, potem se bojim, da je ne bomo ravno najbolje odnesli. Država, kot je Slovenija, lahko v tej odprtosti več dobi, kot pa če se zapira. To je bila tudi osnovna ideja našega vstopa v EU. Premajhni smo, da bi se zapirali sami vase. Sama EU se ne more zapirati pred svetom, ker je še vedno premajhna. Tako, da vidim tukaj nek osnoven problem nekega koncepta. Ali bomo usmerjali svojo energijo, svoje potenciale zato, da se bomo skušali zapirati, ščititi pred to samo EU ali bomo v njo vstopili samozavestni z vsemi svojimi potenciali in skušali po pravilih, ki tam veljajo čim več dobiti. Jaz sem vsekakor za to smer, ker drugače ni imelo smisla vstopiti v EU. In če gre za posamezne primere, moramo tudi razlikovati. Ponekod bomo pač skušali ohraniti domače lastništvo čim dalje in ga pač ohraniti, če bomo ugotovili, da je to smiselno. Ponekod pa ni. Ponekod pa lahko to pelje v ne optimalne rezultate, sploh če ne gre za nacionalne interese. In gre morda bolj za interese ene skupine ljudi, posameznikov, ki se na tak način ščitijo pred odprtostjo, pred konkurenco. Ščitijo svoj monopol, ščitijo svoj dobiček. V takih primerih seveda pa to nima smisla. In bi to škodovalo našemu nadaljnjemu razvoju. Moje opozorilo gre samo v to. Bodimo samozavestni v tej Evropi. .... (sledi citat, ki ga navajajo avtorji pisma – glej www.up-rs.si - intervjuji)".

Hkrati poudarjamo, da predsednik republike niti v današnji funkciji niti kot predsednik vlade ni na kogarkoli "obešal nacionalnega interesa" ali pa celo poskušal poslovne interese enačiti z nacionalnimi. Dosledno se je ves čas zavzemal, da je treba poslovne in podjetniške interese oz. odnose graditi na mednarodno prepoznavni kvaliteti, konkurenčnosti ter poslovni odličnosti in transparentnosti. To pričakujemo kot poslovni partnerji v tujini in to bi kazalo spoštovati tudi doma. Kot bivši predsednik vlade je dosledno zagovarjal stališče o nevmešavanju države in politike v gospodarstvo ter o doslednem spoštovanju načel tržnega gospodarstva. Zato je izrazil kot predsednik vlade pred leti ob aktivnostih nekaterih poslancev tudi svoje presenečenje.

Neresnične so tudi trditve v "dopisu", da se naj bi dr. Janez Drnovšek kot predsednik vlade "v tolikšni meri aktiviral v t.i. pivovarski vojni....". Predsednik republike ponovno poudarja, da se ni nikdar niti srečal s predstavniki Interbrewa ali njegovimi lobisti niti nikoli na kakršen koli način posredoval v korist poslovnih interesov Interbrewa ali v škodo Pivovarne Laško.

Stališče tedanjega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška ob prodaji delnic pivovarne Union je bilo povsem jasno in sicer, da so v postopku prodaje delnic obeh državnih skladov pomembni preglednost, korektnost, javnost in zakonitost postopka. Vse druge izpeljave teh stališč predsednika republike in nekdanjega predsednika vlade so špekulacije z namenom zamegliti dejanska dogajanja in interese.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani