arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Organizacije za prehrano in kmetijstvo - FAO (Rim, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Govor predsednika dr. Janeza Drnovška na ceremoniji podpisa Pristopne pogodbe k Evropski Uniji

Atene, 04/16/2003  |  govor


Klikni za povečavo Ekscelence, gospe in gospodje, dragi prijatelji,

Evropa je v svoji zgodovini doživela že skorajda vse. In vedno se je končalo in začelo z vojnami. Strahotna izkušnja 20. stoletja z velikim opustošenjem in uničevanjem v dveh svetovnih vojnah, je pustila nezmotljivo sporočilo: poskusite končno živeti v miru, blaginji, spoštovanju drug drugega. Upoštevajte ne samo svoje lastne interese, pač pa tudi interese drugih. Ne glede na to v kateri državi živite, ste ljudje z enakimi potrebami, željami, cilji. Sodelujte. Demokracija, svoboda, enakopravnost ljudi in narodov, spoštovanje razlik in manjšin, strpnost in dogovarjanje, so temelji na katerih nastaja projekt združene Evrope.

Klikni za povečavo Pot ni lahka. Včasih se kaj zatakne, pa gre spet naprej. Tu in tam se obudi kak refleks preteklosti, kakšna nestrpnost. Vendar projekta nič ne more zaustaviti. Kdo bi si upal prevzeti odgovornost in obrniti pot nazaj v čas, ko je zmagoval argument moči in ne moč argumentov? Včasih dnevna pragmatičnost in konflikt interesov povzroči, da vidimo samo drevesa in ne gozda. Vendar ne za dolgo. Projekt združene Evrope gre naprej. Pomemben je za nas Evropejce in za celo človeštvo.

Evropa lahko postane model tvornega in trdnega sodelovanja med narodi. Ne samo mir, pač pa tudi uspešno in uravnoteženo gospodarstvo, družbena pravičnost, pravna država, človekove pravice so razpoznavni znaki evropske zgradbe. Tudi spoštovanje narave, ohranjanje zemlje, zraka in voda so postali temeljni skupni cilji in lahko rečem tudi vrednote evropskega sožitja. Odgovornost ne le za sedanjost, pač pa tudi za prihodnost.

Klikni za povečavo Ti cilji, te vrednote, postajajo temelji skupne evropske identitete. Ta ne bo nikoli izničila nacionalnih identitet, temveč bo temeljila na njih: različni jeziki, kulture bodo njen sestavni del. Življenje z razlikami, tudi rasnimi in verskimi, mora biti njena kvaliteta in ne težava. Iskanje ravnotežja in potrpežljivost sta orodji s katerimi gradimo Evropo. Tudi solidarnost je pomembna.

Slovenija je ponosna, da se lahko pridruži takšnemu projektu. Ne dolgo nazaj smo doživeli grozovit razpad večnacionalne države z različnimi religijami in tradicijami, ki ni bila zmožna najti ravnotežja in skupnega življenja v demokraciji in enakopravnosti. Razpad Jugoslavije je bil še en opomin, da evropske vrednote niso le abstraktna vizija, pač pa pogoj za preživetje. Takšne vrednote je Slovenija že dolgo zagovarjala in si od samostojnosti naprej želela sodelovati v skupnem evropskem projektu. Pripravljeni smo prevzeti svoj del odgovornosti za njegovo nadaljnje uresničevanje.

Klikni za povečavo Dragi prijatelji,
danes je za Slovenijo in za Evropo pomemben dan. Podpis pristopne pogodbe je sad več kot desetletnih prizadevanj. Zahvalil bi se vsem evropskim sogovornikom za njihovo vero v Slovenijo, v Evropo. Vesel sem, da sem danes priča tudi pristopu devetih drugih držav in zgodovinskemu nastanku Evrope petindvajsetih držav. Že v pristopnem procesu smo vzpostavili zelo kvalitetne medsebojne odnose in prepričan sem, da je to dober temelj za skupno prihodnost. Želim si, da bi nam kmalu lahko sledile tudi druge države vzhodne in jugovzhodne Evrope. Če sprejemamo evropske vrednote, to pomeni, da jih ne moremo obdržati le zase.

Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani