arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Častna četa (Ljubljana, oktober 2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ob 10. obletnici Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Ljubljana, 05/17/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob prazniku Zveze veteranov vojne za Slovenijo poslal čestitke veteranom



Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, veterani vojne za Slovenijo,
pred 12 leti so bili državljani Slovenije na hudi preizkušnji. Pokazati je bilo potrebno iskrenost in hrabrost za uveljavitev naše jasno izražene volje. Veterani ste bili prvi med njimi, ki ste se odzvali in se odločno, z orožjem postavili v bran nastajajoče države. Brez vašega nesebičnega dajanja danes ne bi imeli tega, na kar smo ponosni - svoje domovine.

Tudi zaradi tega nikoli ne smemo pozabiti leta 1991, ki je bilo ključno za uresničitev naših ciljev. Veteranom vojne za Slovenijo gre posebna zahvala za zmago, uspešno izpeljano osamosvojitev, kar je bil temeljni kamen našega uspeha. Vaša dejanja so dragocena in zelo pomembna za življenja naše države in našo prihodnost. So dejanja, ki so zavarovala duhovni in fizični obstoj slovenstva.

Zavedali smo se pravičnosti svojih interesov in svoje pravice do lastnega odločanja o svoji usodi. Slovenija se je trdno odločila in se je zavedala svoje moči in jo s trdnim korakom, voljo in ponosom v preteklih letih tudi upravičila. Postali bomo člani Severnoatlantske zveze in Evropske unije, kar je priznanje mednarodne skupnosti našim naporom in dozorelosti. Državljanke in državljani Slovenije živijo v demokratični socialni državi, ki spoštuje človekove pravice in zagovarja vrednote civiliziranega sveta. Tudi v prihodnosti nas mora voditi naša skupna želja, da še naprej izboljšujemo pogoje dela in življenja, krepimo gospodarstvo, gradimo pravno državo, vlagamo v izobraževanje in kulturo ter zadržimo status uglednega in zanesljivega mednarodnega partnerja.

Veterani vojne za Slovenijo,
kraj, kjer bo stal vaš spomenik "Slovenskemu rodoljubu osamosvojitvene vojne 1991" ni mogel biti izbran bolje, kot je. Spomenik v geometričnem središču Slovenije naj simbolizira ne samo zahvalo in spomin vsem, ki so prispevali k uresničitvi stoletnega sna Slovencev, temveč tudi enotnost in čvrsto odločenost, da priborjenega nikoli ne bomo izgubili in bomo sledili izročilu in sporočilu vaših dejanj.

Vsem veteranom vojne za Slovenijo čestitam njihov praznik in vam še naprej želim uspešno delo.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani