arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike vročil odlikovanja Zlati red za zasluge in Red za zasluge

Brdo pri Kranju, 12/19/2005  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na posebni slovesnosti na Gradu Brdo pri Kranju izročil odlikovanja petim odlikovancem.

Klikni za povečavoZ Zlatim redom za zasluge je predsednik dr. Drnovšek odlikoval dr. Franca Pedička za življenjski prispevek k pedagogiki in demokratizaciji slovenske družbe ter utemeljevanju razumevanja pomena narodne identitete, dr. Pavla Apovnika ob 70. obletnici za življenjsko delo na področju pravnih znanosti in pravnega varstva pravic koroških Slovencev, Valentina Omana ob 70. obletnici za življenjsko delo v likovni umetnosti in prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem, in prof. dr. Toma Korošca za izjemen prispevek k prizadevanju za slovenski učni in znanstveni jezik ter pionirsko delo pri razvoju slovenskega vojaškega izrazoslovja in študija obramboslovja. Red za zasluge pa je prejel prof. dr. Danilu Zavrtaniku za uspešno delo in zasluge pri ustanovitvi in delovanju Politehnike Nova Gorica ter prispevek k razvoju visokega šolstva na Goriškem.

Predsednik dr. Drnovšek je nagovoru po slovesni podelitvi odlikovanj povedal (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavoVedno mi je v veselje, kadar lahko podelim odlikovanja ljudem, ki so v svojem življenju naredili veliko koristnega za slovenski narod, ki so dali svoj prispevek k temu, da se je dvignil kulturni nivo, da se je dvignil nivo naše zavesti. Prispevke ste dali na različnih področjih, vsak na svojem, vsako področje zase je pomembno. Delovali ste povsod tam, kjer ste bili, tako da ste imeli pred očmi širše dobro, da ste imeli pred očmi delo, ki bi koristilo vsej družbi, ne le vam kot posameznikom. Vsak od vas je dal svoj prispevek k temu, da smo Slovenci vedno bolj samozavesten narod, da smo prepričani, da smo na pravi poti, da gremo naprej, da gradimo neko zgradbo znanja in čim boljših medsebojnih odnosov in se kot takšni uveljavljamo tudi v svetu. Na številnih področjih so naši znanstveniki uspešni, uspešni so naši kulturniki in to nam je vsem v veselje in še zlasti vsem vam, ker se lahko upravičeno zavedate svojega prispevka. Vsem odlikovancem ob tej priložnosti čestitam in prepričan sem, da to lahko storim v imenu širše slovenske družbe in vam s tem izrekam tudi zahvalo za vaše delo in uspeh.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani