arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pojasnilo na prispevek POP TV: "Ocene aktualnih dogodkov s strani predsednika Drnovška"

Ljubljana, 09/25/2003  |  pojasnilo in popravek


Novinar Miha Plementaš je za oddajo 24ur na POP TV, dne 24.09.2003, pripravil prispevek, v katerem je skušal utemeljiti, da predsednik republike v javnosti ne podaja stališč v tolikšni meri, kot bi jih po njegovem mnenju moral. Novinar je navedel nekaj primerov, ki bi po njegovem zahtevali odziv predsednika republike, vendar v prispevku ni upošteval določenih pojasnil, ki smo mu jih v času priprave prispevka posredovali tako pisno kot ustno. V izogib ponavljanja tovrstnih vrednostnih sodb, ki ne temeljijo na poznavanju pristojnosti in dela predsednika republike, je potrebno upoštevati naslednja dejstva.

Pristojnosti predsednika republike so zakonsko natančno zapisane v Ustavi Republike Slovenije ter v zakonih, ki so v celoti objavljeni tudi na spletnih straneh. Na spletnih straneh predsednika je moč spremljati predsednikovo dejavnost in prebrati njegova stališča do pomembnejših družbenih vprašanj. Stališča in mnenja predsednika, ki jih podaja tako v javnih nastopih, intervjujih, govorih in izjavah, se dotikajo različnih tem družbenega življenja in ne zgolj najbolj odmevnih tem, ki se pojavljajo v sredstvih javnega obveščanja. Svoja stališča predsednik posreduje v javnih nastopih, nastopih v medijih, preko spletnih strani oziroma preko predstavnika za odnose z javnostmi. Kakšna je oblika sporočanja, ali je to tiskovna konferenca, javni nastop, govor, sporočilo za javnost, intervju za medij, je stvar ocene in odločitve. K podajanju mnenj predsednik republike, razen, če ga k temu pozove parlament, (2. odst. 107. čl. Ustave), pravno ni zavezan. Nedvomno pa gre pri vsakem javnem nastopanju predsednika za delovanje v njegovi uradni lastnosti in mora zato upoštevati ustavno določen okvir svoje funkcije.

Pa o konkretnih očitkih novinarja Plementaša. Mnenje, da predsednik ni podal stališča o ukinjanju naborniškega sistema, je v luči znanih dejstev, da je bila odločitev o ukinitvi naborniškega sistema popolnjevanja Slovenske vojske, sprejeta na Vladi 25. aprila 2002, precej nenavadna. Takrat je vlado namreč vodil dr. Janez Drnovšek, ki je stališča o procesu uvajanja poklicne vojske s prostovoljno rezervo in ukinjanju nabornega sistema, od vladne odločitve dalje, posredoval kar v nekaj javnih nastopih. Kot predsednik republike je v zadnjih mesecih o tematiki govoril tako v javnih nastopih, kot je govor ob dnevu Slovenske vojske 25. maja, kot v pogovorih za medije (intervju za revijo Slovenska vojska, intervju za Večer, Dnevnik, TV SLO - glej arhiv spletnih strani). Ob seznanitvi vrhovnega poveljnika o predčasni opustitvi obveznega služenja vojaškega roka, ki sta jo predsedniku 5. septembra 2003 predstavila minister za obrambo in načelnik Generalštaba Slovenske vojske, smo objavili sporočilo za javnost. Na željo POP TV -ja smo stališča predsednika o predčasni opustitvi poslali še dodatno pojasnilo v pisni obliki. Zapisali smo, da je predsednik glede na potek uvajanja profesionalne vojske, predčasno ukinjanje naborniškega sistema, ocenil kot ustrezno in racionalno.

V prispevku smo slišali tudi, da predsednik ni pojasnil primernosti kandidata za veleposlanika v Bruslju, Boruta Trekmana. Kakršnokoli dodatno pojasnjevanje primernosti kandidatov, ki so šli skozi vso zakonsko določeno proceduro na vladi in v državnem zboru, bi bilo nadvse neobičajno.

Nerazumljiv je tudi očitek, da je predsednik sprejel častno pokroviteljsko mednarodnega kongresa porodničarjev in ginekologov. Predsednik v svoji vlogi integracije sprejema številna pokroviteljstva nad kulturnimi, znanstvenimi, športnimi in drugimi dogodki, ki na svojevrsten način predstavljajo dosežke naših znanstvenikov, kulturnikov, športnikov itd doma in v svetu. Ravno te dni v Sloveniji potekajo Svetovni glasbeni dnevi, katerih častni pokrovitelj je predsednik republike. Za vsako od tovrstnih prireditev, predsednik običajno poda svoja stališča do obravnavane tematike, bodisi v obliki javnega nastopa na otvoritvi, nagovora itd.

Ne drži tudi podatek, da je bil predsednik od prisege v državnem zboru dalje na 13 obiskih v tujini. Predsednik republike je dolžnosti najvišjega predstavnika države opravil na treh uradnih obiskih v tujini ter se udeležil osmih mednarodnih in dvostranskih srečanj državnikov.

Odnosi z javnostmi
Urad predsednika republike
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani