arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na ogledu Kapucinskega samopstana v Škofji Loki (Škofja Loka, 17.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike v Mariboru o ptičji gripi in azilu za živali

Maribor, 02/23/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal Maribor in se v Koblarjevem zalivu, kjer so našli prvega laboda okuženega s ptičjo gripo, sestal z županom Borisom Sovičem in njegovimi sodelavci ter predstavniki območnega urada mariborske veterinarske uprave, Javne gasilske službe Maribor, Uprave RS za zaščito in reševanje, Regijskega centra za obveščanje, Zdravstvenega doma, Zavoda za zdravstveno varstvo in Splošne bolnišnice Maribor. V pogovoru so predsednika seznanili z dosedanjimi aktivnostmi in prizadevanji za preprečitev širjenja virusa.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je po pogovoru v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):
"Seznanil sem se z prevzetimi ukrepi, s prizadevanji, da bi preprečili širitev virusa ptičje gripe. Mislim, da so župan Sovič in ostali resno pristopili k stvari, mislim, da je to tudi prav. Po eni strani je sicer dobro, da smo optimisti in upamo, da ne bo prišlo do poslabšanja situacije. Po drugi strani pa se moramo pripravljati na to, da bi se to lahko zgodilo in je treba računati tudi s slabšimi scenarii, se pripravljati nanje.

Klikni za povečavoKot je že župan povedal, težko je kontrolirati zlasti v urbanem središču tako situacijo in preprečiti, da bi prišlo do preskoka virusa iz divjih ptic na domačo perutnino. Tisti moment, ko bi prišlo do takšnega preskoka na domačo perutnino, je rizik za človeka precej večji, ker z domačo perutnino opravljajo ljudje, ali jo gojijo ali prihajajo z njo v stik v različnih fazah prehrambene verige ali pa jo potem na koncu tudi uživajo, torej pojedo. Torej tisti moment je potem dosti bolj kritičen. Treba je računati na vse scenarije. Vidimo, da se počasi ali postopno virus ptičje gripe širi, najprej iz Azije, potem drugam po svetu in pričakovanja, da se bo pa kar naenkrat ustavil in šel nazaj, bi bila najbrž preveč optimistična."

Klikni za povečavo

Predsednik republike se je v nadaljevanju obiska srečal še s predstavnicami Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi, obiskal pa je tudi Azil za zapuščene živali v Zrkovcih pri Mariboru ter po ogledu povedal (nelektoriran zapis):

"Težko ocenjujem vse zaplete, vso zgodovino tega azila. Dobil sem tudi pisma poslancev in drugih občanov. Ampak ta pisma imajo različno vsebino. Eni so se zavzeli npr. poslanci, zato da azil ostane, nekateri občani pa opozarjajo na slabe pogoje, ki jih imajo tukaj živali, da za gibanje ni najbolje poskrbljeno, da ni sprehodov, da ni prostovoljskega dela, če tako rečem, tako da so ta pisma zelo različna.

Klikni za povečavoTežko bi dal dokončno sodbo o tem. Kot ljubitelj živali, bi si gotovo želel, da bi živali imele nekoliko več prostora kot ga imajo tukaj, da bi imele nekoliko več sprehodov kot samo za vikend. Bi pa dal poslancem, ki so tudi meni pisali, predvsem poslancem slovenske nacionalne stranke prav v tisti točki, ko opozarjajo na določila obstoječega pravilnika, ki ga je izdala ministrica za kmetijstvo in ko opozarjajo na precej okrutne načine ubijanja živali, tako torej v azilih ali pa tudi sicer, nasploh. Podpiram njihovo namero, da predlagajo spremembo zakona o zaščiti živali."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani