arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek na uradni obisk na Slovaško

Ljubljana, 10/08/2003  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo 14. in 15. oktobra 2003 mudil na uradnem obisku v Slovaški republiki. Obisk bo realiziran na podlagi povabila slovaškega predsednika Rudolfa Schustra in obojestranskega interesa za nadaljnjo krepitev dialoga na najvišji ravni med državama. V okviru obiska se bo predsednik dr. Drnovšek sestal tudi s slovaškim premierom Mikulašem Dzurindo in predsednikom slovaškega parlamenta Pavlom Hrušovskym.

Slovenijo in Slovaško od njune osamosvojitve družijo skupni zunanjepolitični cilji, predvsem članstvo v EU in zvezi NATO ter pripadnost srednjeevropskemu prostoru. Bližajoči se vstop obeh držav v evroatlantske integracije zato poraja potrebo po poglobitvi medsebojnih stikov, tudi v luči sodelovanja v okviru nove Evrope. Državi sta prav tako vse bolj gospodarsko povezani, saj v zadnjih letih beležita nenehno rast v blagovni menjavi, ki je v lanskem letu dosegla 279 mio USD. Pomembno je ohraniti takšen pozitiven trend v ekonomskih odnosih, hkrati pa medsebojno sodelovanje okrepiti tudi na drugih področjih. Ob priložnosti uradnega obiska predsednika dr. Drnovška na Slovaškem bosta tako podpisana spremenjeni Sporazum med Vlado RS in Vlado SR o mednarodnem cestnem prometu in Izvedbeni program sodelovanja v izobraževanju, znanosti in kulturi med Vlado RS in Vlado SR.

Odlične odnose med državama bo na simbolni ravni v okviru uradnega obiska potrdila tudi izmenjava odlikovanj med predsednikoma Slovenije in Slovaške. Predsednik dr. Drnovšek bo slovaškega predsednika odlikoval z Zlatim častnim znakom svobode RS, predsednik Schuster pa bo slovenskega predsednika odlikoval z Belim dvokrižem prvega reda SR. Vzajemno odlikovanje obeh predsednikov predstavlja vzpodbudo za nadaljnjo poglobitev in širitev sodelovanje med državama na vseh ravneh.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani