arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Jahalni center Starošinci (Starošinci, 07.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predstavitev letnega poročila o stanju pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 05/03/2006  |  sporočilo za javnost, izjava


Klikni za povečavoPredsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil dr. Janezu Drnovšku sta danes minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske general major Ladislav Lipič predstavila letno poročilo o stanju pripravljenosti Slovenske vojske. Po predstavitvi je predsednik republike dr. Drnovšek v izjavi za javnost povedal:

(nelektorirano)

"Lepo pozdravljeni. Vsako leto Slovenska vojska poroča vrhovnemu poveljniku o stanju v vojski. Danes sem se z načelnikom Generalštaba in z obrambnim ministrom pogovoril o poročilu, o stanju slovenske vojske tako kot prejšnja leta.

Letos je bila nova metodologija uporabljena drugič zaporedoma. Prvič je bila uporabljena v lanskem letu in že lansko leto so bile določene težave pri uvajanju te metodologije in pri ocenah v zvezi z njo. Tudi v letošnjem letu očitno obstaja še nekaj takšnih težav. Tako, kot sta me informirala načelnik in obrambni minister, so splošne ocene v slovenski vojski pozitivne. Torej, stanje se izboljšuje. Postopno iz leta v leto. Tako tudi v zadnjem letu. Takšna je tudi moja ocena iz podatkov, s katerimi razpolagam, iz ugotovitev do katerih prihajam sproti med letom. Tudi ocene mednarodnih predstavnikov zveze NATO so takšne.

Klikni za povečavoV metodologiji oziroma v samem ocenjevanju za zadnje poročilo Slovenske vojske je prišlo očitno do določene razlike pri oceni Prve brigade Slovenske vojske; razlike v oceni med dvema instancama. Gre za način uporabe te metodologije, in zato je ocenjevanje Prve brigade slovenske vojske ponovno v teku. Tako sta me informirala minister in načelnik. Zato smo se dogovorili, da je današnji pogovor in današnja ocena prva ocena ali preliminarna ocena v Slovenski vojski. Ponovno se bomo dobili v mesecu juniju, in sicer kar v Prvi brigadi Slovenske vojske - potem, ko bo zaključeno še to enkratno preverjanje ocene, in se takrat seznanili neposredno s stanjem, z ocenami in se tudi pogovorili z vodstvom Slovenske vojske in pa tudi Prve brigade neposredno. Takšen je okvir današnjega pogovora. Torej, ponavljam: stanje v Slovenski vojski se postopno izboljšuje iz leta v leto, ravno tako opremljenost, usposobljenost, njena operativna sposobnost. Slovenska vojska uspešno izvaja zahtevne misije v tujini, ker vsi sodelujejo v mirovnih mednarodnih operacijah. Najpomembnejše so, kot veste na Kosovu, v Bosni in Hercegovini ter Afganistanu. Angažiranje v mednarodnih misijah se povečuje, tudi v prihodnje se bo še povečevalo. In pozdravljam takšno delovanje v Slovenski vojski, ker je to pomemben prispevek Slovenije k mednarodni stabilnosti, mednarodni varnosti. Misije so organizacijsko zahtevne, seveda pa tudi na samem terenu veliko zahtevajo od naših vojakov in častnikov. Do zdaj so bile opravljene zelo dobro in to me seveda posebej veseli."


V nadaljevanju objavljamo odgovore na vprašanja novinarjev:
  • Gospod predsednik, letos je prvič, da nimate kompetentnega vojaško usposobljenega svetovalca za obrambo. Namreč gospod Kranjc je odšel v pokoj, če prav razumem, je nekakšen v.d. trenutno gospod Lavrinc. Kako vam je ob takšnih dejstvih uspelo kompetentno torej sprejeti, ovrednotiti oceno, ki sta jo dala načelnik in minister. To je eno. Drugo pa - lani so bile nekatere enote Slovenske vojske ocenjene z negativno oceno. Torej, mogoče letos takšnih enot ni več oziroma ni več negativnih ocen ali se pri kakšni enoti to spet pojavlja. Hvala.
Klikni za povečavodr. Janez Drnovšek: Kar se tiče svetovalca za to področje, ste povedali točno. Dosedanji svetovalec se je upokojil. Z načelnikom Generalštaba sva v dogovoru že nekaj časa, da bomo to mesto ustrezno izpolnili. Za vmesno obdobje, za čas šestih mesecev pa sem za ta posel imenoval gospoda Lavrinca. Mislim, da aktivnosti, ne glede na to, potekajo povsem v redu, normalno. Najin stik z gospodom Lipičem je dokaj kontinuiran, tudi z obrambnim ministrom. Vedno se odprto pogovorimo o stanju v Slovenski vojski in ocena pa temelji tudi na podlagi zaupanja. Tako da vsekakor zaupam njunima ocenama. Kar se tiče konkretnih ocen bi morda načelnik malo več povedal o trendu v zvezi z negativnimi ocenami. Prosim.

Ladislav Lipič: Gospod predsednik, kot veste, je bilo v ocenjevalnem obdobju za leto 2004, ki smo ga podali v minulem letu, nekaj enot ocenjenih negativno. Število teh enot je v letošnjem letu prepolovljeno. Tako da je bistveno manj takšnih enot, kar kaže na trend doseganja zmogljivosti. Še posebej v tistih enotah, ki morajo ob koncu letošnjega leta doseči polno operativno zmogljivost. Zaradi tega je tudi tak način, ki smo ga ubrali danes tisti, ki bo zagotavljal zelo kontinuiran vpogled in spremljanje doseganja teh zmogljivosti do konca letošnjega leta. To pomeni, da recimo 670. logistični bataljon, ki daje transportno četo za operacijo v letošnjem letu na Kosovo. To zmogljivost mora v tej četi tudi doseči. In enako seveda velja za Deseti bataljon, ki bo v jesenskem delu certificiran in bo ob koncu opravil tudi afirmacijsko vajo, kar bo pomenilo, da bo ta polna operativna zmogljivost dosežena. To pa lahko dosežemo samo z izredno natančnim spremljanjem, skorajda z vsakodnevnim, da lahko pripeljemo te enote tudi v to stanje. Zato sem tudi vrhovnemu poveljniku predlagal tak način, kjer želim, da imajo tako vrhovni poveljnik kot tudi minister in pa seveda vrh slovenske vojske neposreden vpogled v ta proces doseganja teh zmogljivosti.
  • Zanima me, kako je lahko prišlo sploh do te razlike glede Prve brigade. Se pravi - je šlo to za oceno v generalštabu in pa za oceno v poveljstvu vseh čet. Drugo vprašanje pa predsedniku. Glede na to, da nimate vojaškega svetovalca - dejali ste, da boste v roku pol leta nekako našli rešitev. Pa glede nato, da kroži vedno več teh govoric, da misli načelnik zapustiti ali videti tudi v njem kandidata za svetovalca?
Klikni za povečavodr. Janez Drnovšek: Ne, ne vidim ga kot svetovalca. Gospod Lipič je že šesto leto po moji oceni dober načelnik Generalštaba, v tem času je opravil pomembno delo. Kar se tiče razlik v ocenjevanju - tako, kot je, je bilo pač meni to pojasnjeno. Gre za novo metodologijo, ki se lahko uporablja na različne načine. Torej različna interpretiranja in uporabljanja v tem primeru. In zato je potrebno še enkrat preverjati, kateri način uporabe je pravi. Mislim, da se bo to povsem normalno pokazalo, da gre za neke normalne, morda dogodke, in to bomo vse skupaj videli potem na našem pogovoru junija v Prvi brigadi Slovenske vojske.
  • Še enkrat bi vprašal, v bistvu navezal bi se na prejšnje vprašanje. Se je zgodila različna uporaba te metodologije na instanci vojske oziroma Generalštaba in druga instanca je to Inšpektorat za obrambne zadeve oziroma inšpekcijo?
Ladislav Lipič: Ta razlika v tem procesu ocenjevanja je nastala najprej znotraj same enote in pa skupinami Generalštaba in pa enote. Tako, da je tu nastala razlika pri upoštevanju določil direktive za ocenjevanje, ki je nastalo na podlagi metodologije, o kateri smo govorili. Ko pa govorimo o sami vsebini, je pa to postalo na področju doseganja določenih zmogljivosti in pa vzdržljivosti, kajti vse ostale napake, ki so povzročile negativno oceno v letu 2004 oz. v ocenjevalnem obdobju za leto 2004, so bile na nivoju tako Slovenske vojske kot Ministrstva za obrambo v večini odpravljene.
  • Lani ste rekli, da so nekatere enote ocenjene negativno, zato je bila splošna ocena negativna. Velja letos enako - ker so pač še vedno nekatere enote ocenjene negativno, je torej tudi splošna ocena še vedno negativna?
Ladislav Lipič: Na splošno ocena tudi lani ni bila negativna, ampak je bila zadovoljiva. In tudi v letošnjem letu ocena ni negativna, ampak so negativne ocene posameznih enot, vendar bistveno manjšega števila, kot je to bilo v letu 2005 za leto 2004.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani