arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Naj se ohranijo delovna mesta za invalide

Ljubljana, 05/12/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes odzval povabilu podjetja Blues v Velenju, da jih obišče. Podjetje je namreč v zadnjem času v velikih težavah - pred tem, da ustavi proizvodnjo, kar pomeni, da bi delavci, predvsem invalidi, ki jih podjetje zaposluje okoli 100, izgubili delo. Jože Angeli, prokurist v podjetju Blues, je predsedniku republike predstavil položaj, v katerem se je znašel zaradi prekinitve sodelovanja z Gorenjem. Zato se je dr. Drnovšek danes sestal tudi s predsednikom uprave te družbe Franjem Bobincem. Slednji mu je ravno tako predstavil stališče za nastalo situacijo. Predsednik republike se je z obema sogovornikoma dogovoril, da se za voljo ohranitve delovnih mest invalidov sestaneta in poskusita oblikovati obojestransko razumne in sprejemljive temelje za nadaljnje sodelovanje.

Klikni za povečavoDr. Drnovšek se je danes srečal tudi z velenjskim županom Srečkom Mehom in v pogovoru izrazil upanje, da se bo vprašanje sodelovanja med podjetjema Blues in Gorenjem rešilo, saj je to predvsem v interesu delavcev - invalidov, ki niso nič krivi za položaj, v katerem se nahajajo, hkrati pa jim grozi izguba dela.

Župan Meh je predsedniku republike dr. Drnovšku v pogovoru predstavil razmere v občini. Ob tem je dr. Drnovšek izrazil veselje za njihov razvoj.

Po obisku podjetij Blues in Gorenje ter Občine Velenje je dr. Drnovšek za medije izjavil: (nelektorirano)

Klikni za povečavoKaj lahko rečete po vseh teh današnjih obiskih v obeh podjetjih?

Dr. Drnovšek: "Kot veste so me iz podjetja Blues povabili, da jih obiščem zaradi kritične situacije, v katero so prišli, ker Gorenje odpoveduje dobave iz tega podjetja. Zlasti je to kritično, ker gre v veliki meri za invalidsko podjetje, za invalide, ki so tam zaposleni. Zato se mi je zdelo primerno, da jih obiščem, da se pogovorimo in da vidimo, če obstaja kakšna možnost rešitve te situacije. Predstavili so mi svoj problem še enkrat in potem sem se srečal tudi z gospodom Bobincem predsednikom uprave Gorenja, s katerim sva govorila tudi o tem vprašanju. Apeliral sem na gospoda Bobinca, da poskušajo v Gorenju najti kakšno rešitev za Blues. Očitno je, da v preteklosti vse poslovne odločitve Bluesa najbrž niso bile povsem dobre, da je tudi zato nekaj težav. Vendar po drugi strani je tudi dejstvo, da so v Bluesu odvisni od Gorenja, da je tam 240 delovnih mest, skoraj polovica invalidov, in da tudi, če je prišlo do kakšnih napak ali nerazumevanj na drugih nivojih med lastniki, vodilnimi, da zaradi tega naj ne trpijo ti delavci. Ti delavci bi izgubili delo in zelo težko je zaposlovati na novo invalide v takšni situaciji. Seveda tudi druge. Tako, da bodo našli rešitev. Obljubili so, da bodo sedli in se pogovorili, da bodo skušali najti nov dogovor na nekih realnih osnovah, da morda tisto, kar v preteklosti ni bilo najbolje, da to razčistijo in se dogovorijo za prihodnost, kako naprej. Razumljivo je, da mora Gorenje kot izjemno pomembno podjetje - ne samo za Velenje, za to regijo, ampak tudi za Slovenijo - delovati na optimalen način, da morajo biti konkurenčni, da morajo imeti zanesljive in stabilne dobavitelje. Ampak mislim, da tudi na tej osnovi lahko najdejo rešitev in dogovor tudi z Bluesom."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani