arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z veslaško reprezentanco Slovenije (Ljubljana, 06.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Odgovor predsedniku Liberalne demokracije Jelku Kacinu

Ljubljana, 06/15/2006  |  sporočilo za javnost


Odgovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška predsedniku Liberalne demokracije Jelku Kacinu na pismo, v katerem izraža željo, da Slovenija in Hrvaška uredita svoje še vedno odprte probleme. Pismo je bilo poslano v vednost tudi predsedniku vlade Janezu Janši in predsednikom parlamentarnih strank.


Tudi name ste naslovili pismo, v katerem izražate željo, da po 15-ih letih samostojnosti Slovenije in Hrvaške državi le uredita svoje še vedno odprte probleme. Izražate tudi pripravljenost svoje stranke, Liberalne demokracije Slovenije, da, čeprav v opoziciji, konstruktivno sodeluje pri iskanju najboljših rešitev.

Pozdravljam vašo pobudo in se v celoti strinjam z njo. Zlasti se mi zdi pomembno, da ste pri iskanju najboljših rešitev za državo pripravljeni sodelovati z vlado in pri tem pozabiti na strankarske interese. Globoko sem prepričan, da tudi državljani cenijo tak pristop in da bi politične stranke vedno morale upoštevati najprej interese države in temu prilagoditi svoje odločitve ter delovanje.

Upam, da bodo vladne stranke znale ceniti vaš pristop in sprejeti ponujeno roko kot priložnost za konstruktivno rešitev zapletenih problemov v odnosu s Hrvaško. Res je skrajni čas, da bi pretrgali sedanjo letargijo v stikih s sosednjo državo. Prepričan sem, da si državljani obeh držav želijo zdravih in neobremenjenih dobrososedskih odnosov. In če bi z reševanjem odprtih vprašanj razbremenili strankarske tekme in jih obravnavali trezno, brez medijskega in populističnega pritiska za maksimalistične rešitve, bi, o tem sem prepričan, kmalu našli uravnotežene rešitve. Razumljivo pa je, da pri takšnih rešitvah ne more biti poražencev in zmagovalcev. Ampak zato bomo potem, ko do njih pride, zmagovalci vsi. Če pa rešitev ni, odnosi pa slabši kot bi lahko bili, smo poraženi vsi.

Spoštovani gospod predsednik Liberalne demokracije Slovenije, vaš predlog gre v pravo smer. Tako, kot je pri iskanju najboljših rešitev za prihodnje gospodarske reforme vlada opozicijskim strankam predlagala razvojno partnerstvo, bi lahko tudi v tem primeru med vladnimi in opozicijskimi strankami vzpostavili partnerski odnos, ki edini lahko pripelje do rešitev.

Kot predsednik države bom tudi v dialogu s hrvaškimi predstavniki podprl poizkus, da po 15-ih letih končno le vzpostavimo medsebojne odnose, podobne tistim, s katerimi smo skupaj začeli našo osamosvojitveno pot.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani