arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ob podelitvi diplom Filozofske fakultete

Ljubljana, 06/03/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes na Gospodarskem razstavišču udeležil slovesne podelitve diplom Filozofske fakultete. Na dogodku, na katerem so podelili 823 diplom tistim, ki so končali študij v letu 2005/2006, se je predsednik republike srečal z dekanom omenjene fakultete prof. dr. Božidarjem Jezernikom in rektorico ljubljanske univerze prof. dr. Andrejo Kocijančič.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je zbrane na dogodku nagovoril (nelektorirano):

Klikni za povečavo"Drage diplomantke in diplomanti Filozofske fakultete, lepo vas pozdravljam. Lepo vas je videti ob tako slovesni priložnosti, ob tako pomembnem trenutku. Čeprav je že nekaj časa minilo, se tudi sam še dobro spominjam slovesnosti tega trenutka, ko se končuje neko obdobje v življenju, ko se končuje napor. Napori, prizadevanja, včasih z veseljem, včasih z žalostjo, spremljajo šolske klopi, vse do zaključka, vse do diplome. Ta trenutek je res prav poseben, preden se začne novo obdobje, preden se začne delo, delo v različnih institucijah, delo, ki potem traja zelo dolgo. Včasih se nam zdi, da je morda ravno ta vmesni trenutek tisti najlepši, najbolj dragocen, ko ga spremlja zadoščenje po končanem delu, študiju, po končani diplomi. Preden se začnejo tegobe, dela, ki nas potem spremljajo leta in leta. Vendar zakaj tega prijaznega občutka ne bi potegnili tudi naprej s sabo? Zakaj ne bi svojega zagona, idealizma vzeli s sabo tudi naprej, tudi naprej delali z njim, ga vnesli v našo družbo, na delo kjerkoli že boste. Potrebujemo tak zagon, tak idealizem. Potrebujemo novo energijo. In, če tudi včasih izgleda naša družba morda malo neprijazna, zlasti za tiste, ki morda takoj ne najdejo prave zaposlitve, se jo izboljšati. Vedno se jo da izboljšati. In k temu lahko veliko prispevate. Kar 823 vas danes vstopa na to novo pot.

Klikni za povečavoHumanistični študiji, ki ste jih končali, družbene vede, niso manj vredne, kot se včasih zdi. Zlasti, ko izgleda, da potrebujemo predvsem tehnične, ekonomske in druge poklice, ki so bolj usmerjeni v ustvarjanje nekih dodanih vrednosti, proizvodnje, dohodka. Potrebujemo oboje. Našega življenja, medsebojnih odnosov ne smemo skrčiti samo na proizvodnjo, samo na dobiček, na ustvarjanje dohodka. Naše življenje je veliko bogatejše. V njem mora biti veliko več. Naši odnosi se res ne morejo tako skrčiti. In prav pri tem lahko vi največ storite glede nadgradnje, pri ustvarjanju drugačnih odnosov med ljudmi, drugačnih odnosov v naši družbi, v naši državi.

Veliko priložnosti je pred vami in res je potrebno gledati tudi na vse težave, ki vas morebiti čakajo, na priložnosti, kot na izzive, ki jih je treba sprejeti in tudi premagati. Prepričan sem, da boste to zmogli. Včasih bo potrebno malo potrpežljivosti, vendar bo šlo, če vas ne bo takoj zapustila dobra volja, mladostni zagon, idealizem, pozitivna energija, ki jo nosite s sabo. O tem sem prepričan. Želim vam, da bi bili čimbolj uspešni pri svojem delu v prihodnje, da bi znali napraviti svoje delo čimbolj privlačno, da bi vnesli vanj novo kvaliteto, drugačnost, ki bo boljša. Želim vam veliko uspeha, predvsem pa vam čestitam za vse te kupe diplom, ki jih vidimo tukaj zadaj in vesel sem skupaj z vašimi starši, ki so danes tukaj z vami. Prepričan sem, da so tudi oni zelo veseli vašega uspeha. Še enkrat vse dobro v prihodnje."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani