arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Portret s tiskovne konference (Ljubljana, 27.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Nagovor predsednika Prešernovim nagrajencem o pomenu koroških Slovencev in jezika nasploh

Brdo pri Kranju, 02/12/2004  |  govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Gradu Brdo sprejel letošnje Prešernove nagrajence in jih ob tej priložnosti nagovoril z naslednjimi besedami (neavtoriziran zapis)


"Še enkrat vas lepo pozdravljam. Vesel sem, da se po sobotni podelitvi nagrad ponovno srečamo. Še enkrat vam čestitam za nagrade, za priznanja vsem, še posebej gospodu Florijanu Lipušu za Prešernovo nagrado. Po tradiciji, ki jo vpeljal že prejšnji predsednik podelitvi nagrad sledi sprejem in vesel sem, da lahko nadaljujem s takšno tradicijo.

Klikni za povečavoV svoje delo ste vložili zelo veliko, zato vam ta priznanja najbrž nekaj pomenijo. Z njimi želi država izraziti svoje priznanje. V svojem sobotnem govoru ste, gospod Lipuš, omenili zelo slab položaj koroških Slovencev, skoraj tragičen položaj. Vaš govor je zvenel kot resno opozorilo, skoraj kot poziv na pomoč. Koroški Slovenci ste slovenski državi zelo pomembni in zelo veliko nam je do tega, da se slovenska beseda ohrani povsod, kjer je bila in kjer je. Seveda tudi na avstrijskem Koroškem. Govorili ste o notranji neenotnosti med koroškimi Slovenci, pa tudi o tem, da bi slovenska država morda lahko več storila v odnosu do avstrijske države. Položaj koroških Slovencev je bil vedno pomembna tema v naših pogovorih s sosedi, z avstrijsko državo in prepričan sem, da bo tako tudi naprej. Nikoli niste bili pozabljeni in tudi sedaj niste. V medsebojnih odnosih lahko država drugo državo opozarja na položaj svoje narodne skupnosti. Nima pa drugih instrumentov, s katerimi bi lahko neposredno naredila kaj več. Prepričan sem, da se bo tudi ta situacija izboljšala. Najbrž tudi z večjo politično enotnostjo koroških Slovencev, kadar gre za vprašanja slovenstva. Pa tudi z vstopom v EU, Slovenija pridobiva bolj enakopraven položaj do vseh. Navsezadnje tudi do naše sosede. Slovenstvo in slovenski jezik v okviru EU dobiva svoje mesto in svojo težo. Vsekakor bomo uporabili vse instrumente za to, da pomagamo na najboljši možen način. Prepričan pa sem, da dozorevajo razmere tudi pri sosedih in da tudi politična situacija pri njih najbrž v prihodnje ne bo več tako neugodna za reševanje manjšinjskih vprašanj, če govorimo o deželi Koroški. No vsekakor želim, da takšnih res obupanih pozivov, kot sem razumel vaš govor, v prihodnje več ne bodo potrebni. In da bo imel ta poziv svoj ustrezen učinek.

Veliko uspeha tudi v vašem prihodnjem delu. "
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani