arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Govor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na sprejemu za tuji diplomatski zbor ob začetku novega leta

Brdo pri Kranju, 02/04/2004  |  govor


Klikni za povečavo
ikona avdioGovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na tradicionalnem sprejemu za tuji diplomatski zbor ob začetku novega leta
Spoštovani gospod predsednik vlade, spoštovani doajen diplomatskega zbora, ekscelence, gospe in gospodje, dragi gostje,

preteklo leto je bilo za Slovenijo izjemno pomembno in uspešno. Končali smo priprave na članstvo v Evropski uniji in Natu. V priprave smo v zadnjem desetletju vlagali veliko naporov in energije. S podpisom in ratifikacijo pristopne pogodbe k Evropski uniji ter podpisom protokolov o vstopu novih držav v Severnoatlantsko zavezništvo so se nam tudi formalno odprla vrata do polnopravnega članstva v obeh organizacijah.

Dovolite mi, da se vam ob tej priložnosti zahvalim za vaš prispevek k uresničitvi teh zgodovinskih ciljev. Visoko cenimo vaša prizadevanja, ki so Sloveniji pomagala na poti mednarodnega povezovanja in vstopanja v evroatlantske organizacije.

Klikni za povečavoObdobje pridruževanja je končano, začenja se novo pomembno poglavje, poglavje polnopravnega članstva v skupnosti evropskih narodov. S tem se nam odpirajo številne nove možnosti, priložnosti, vendar se tudi zavedamo dolžnosti in odgovornosti. Slovenija si bo kot članica Evropske unije prizadevala za nadaljnji razvoj Unije in za čimbolj enakopravno in solidarno sožitje med vsemi članicami, velikimi, srednjimi, malimi.

Dragi gostje,
vprašanja prihodnosti Evropske unije so še bolj kot do zdaj tudi naša vprašanja. Eno pomembnejših je prav gotovo vprašanje sprejemanja evropske ustave. V Sloveniji si želimo, da bi novo evropsko ustavo sprejeli čimprej, odlašanje, zamuda bi povzročila nove napetosti in pa zaustavljanje dinamike pri poglabljanju integracije, ki se nam zdi zelo pomembna. Gre za zelo pomembno, temeljno vprašanje prihodnosti Evrope in želimo si, da vsi skupaj odgovorno najdemo rešitev, konstruktivni izhod iz nastale situacije. Vzpostavljanje trdega jedra Evropske unije po mojem globokem prepričanju ne bi bila dobra rešitev za prihodnji razvoj EU. Takšno trdo jedro bi tudi zelo težko vzpostavili na prostovoljni osnovi, saj si težko predstavljam, da bi nekatere države želele prostovoljno sodelovati v tako imenovani Evropi počasnejše ali druge hitrosti. Mislim, da je prav, da stopimo skupaj in da Evropa, zasnovana na dosedanjih principih, odigra tudi tisto vlogo v svetu, ki jo zasluži in ki jo tudi svet potrebuje. Slovenija si bo kot članica EU v nadaljevanju prizadevala tudi za vzpostavitev skupne evropske obrambe na tak način, da to ne bo v nasprotju z našim zavezništvom v Natu, na tak način, da bo vzpostavljena sinergija in skupna vloga pri razreševanju največjih temeljnih problemov sveta, velikih izzivov, ki nas čakajo v prihodnosti, tako na varnostnem področju kot tudi na vseh drugih področjih.

Slovenija bo kot nova članica EU intenzivno sodelovala z državami Zahodnega Balkana in si prizadevala za njihov čimprejšnji vstop in članstvo v EU. Zavedamo se, da je perspektiva evropskega članstva zelo pomembna za te države in da bi izgubljanje te perspektive pomenilo tudi izgubljanje volje, zagona za potrebne spremembe, za tiste korake, ki so težki, vendar nujno potrebni za boljšo prihodnost teh držav, te regije in s tem tudi za našo skupno prihodnost. Nihče od nas si ne želi, da bi imeli v sosedstvu države, ki ne bi bile prosperitetne in ki ne bi tudi prispevale svojega deleža k varnosti in stabilnosti Evrope.

V širšem svetovnem okviru vidi Slovenija velik pomen v utrjevanju organizacije ZN. Reforme OZN se mi zdijo nujno potrebne. Želimo si takšno organizacijo ZN, ki bi lahko bila kos izzivom sodobnega sveta. Tako varnostnim kot tudi izzivom enakomernega trdnega razvoja sveta. Prepričani smo, da se vprašanja varnosti ne more reševati samo z vojaškimi, policijskimi ukrepi, ampak da je treba tudi dolgoročno odpravljati vzroke za nastajanje napetosti, ki vodijo do različnih varnostnih tveganj, vključno s terorizmom. Govorim o odpravljanju razlik med bogatimi in revnimi, o zmanjševanju revščine v svetu, o uveljavljanju trajnostnega razvoja. Mislim, da ima EU ravno na teh področjih posebno vlogo, poseben pomen in da lahko z vzpodbujanjem dialoga med različnimi deli sveta, med različnimi civilizacijami, religijami zelo veliko prispeva k temu, da bomo v prihodnosti zagotovili varen in skladen razvoj tega sveta.

Spoštovani gostje,
v letu, ki nas čaka, se bomo soočili s številnimi izzivi, tudi v okviru OVSE. Slovenija se pripravlja, da v kratkem prevzame predsedovanje te organizacije. Zavedamo se, da je to zelo zahtevna in odgovorna naloga in poskušali jo bomo razrešiti na najboljši možen način. Želim vam vsem čimbolj uspešno leto 2004, čimbolj plodno medsebojno sodelovanje in seveda tudi veliko osebne sreče.
Hvala.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani