arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Skupna izjava predsednika Republike Moldove in predsednika Republike Slovenije

Ljubljana, 06/10/2004  |  sporočilo za javnost, izjava


Od 9. do 10. junija je bil predsednik Republike Moldove g. Vladimir VORONIN na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška na uradnem obisku v Sloveniji.

Med srečanji, ki so potekala v prijateljskem in prisrčnem vzdušju, sta voditelja držav razpravljala o sedanjem stanju in prihodnjem razvoju dvostranskih odnosov, izmenjavala stališča do družbenoekonomskih in političnih procesov v obeh državah in obravnavala nekatere vidike mednarodnega in regionalnega položaja, ki zanimajo obe državi.

Predsednik Republike Moldove je predsedniku Republike Slovenije izrekel iskrene čestitke ob pristopu Republike Slovenije k Evropski uniji in izrazil trdno prepričanje, da so slovenske izkušnje izvrsten zgled, ki naj mu sledijo vse države, usmerjene k evropskemu povezovanju.

Predsednika sta izrazila zadovoljstvo z dvostranskim političnim dialogom in soglašala, da bosta na vseh področjih podprla obojestransko koristno sodelovanje. Predsednika sta soglašala, da nenehna krepitev dvostranskega sodelovanja med Republiko Moldovo in Republiko Slovenijo ustreza temeljnim interesom obeh držav.

Predsednika sta razpravljala o sedanjih prizadevanjih za vsestransko politično rešitev pridnestrskega zapleta v Republiki Moldovi v petstranskem formatu. Poudarila sta pomembno vlogo posrednikov v procesu in globlji pomen konflikta za varnost in stabilnost na tem območju.

Predsednika sta izrazila odločenost, da bosta okrepila pravni okvir dvostranskih odnosov in sta v zvezi s tem pozdravila podpis Sporazuma o razvojnem sodelovanju med Vlado Republike Moldove in Vlado Republike Slovenije.

Predsednik Republike Moldove je predsednika Republike Slovenije povabil, da obišče Republiko Moldovo, v vzajemno ustreznem terminu.

Predsednik Republike Moldove in predsednik Republike Slovenije sta izrazila svoje trdno prepričanje, da se morajo odnosi med državama v prihodnje razviti in okrepiti, in sta v zvezi z že omenjenim izjavila naslednje:


1. Republika Moldova in Republika Slovenija izražata svojo pripravljenost, da bosta nadalje razvijali svoje sodelovanje, temelječe na prijateljstvu in partnerstvu, ob spoštovanju načel Ustanovne listine OZN, Helsinške temeljne listine in drugih pomembnih mednarodnih listin.

2. Republika Slovenija pozdravlja prizadevanja Republike Moldove za vključitev v evropske povezovalne tokove. Izraža tudi svojo pripravljenost, da podpre prizadevanja Republike Moldove na njeni evropski poti in ji pri tem zagotovi svojo strokovno pomoč in izkušnjami.

3. Republika Moldova in Republika Slovenija izražata svojo pripravljenost, da si bosta prizadevali za krepitev obojestransko koristnega sodelovanja na bilateralni ravni in v okviru mednarodnih in regionalnih organizacij in struktur, predvsem v okviru OZN, OVSE, Sveta Evrope, Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo in Srednjeevropske pobude.

4. Republika Slovenija kot predsedujoča OVSE v letu 2005 ponovno poudarja svojo podporo prizadevanjem, da bo suverenost in ozemeljska celovitost Republike Moldove zagotovljena v pogajanjih za vsestransko politično rešitev pridnjestrskega konflikta in vse strani spodbuja, da okrepijo konstruktivni dialog za njegovo trajno rešitev.

5. Republika Moldova in Republika Slovenija izražata svojo pripravljenost, da bosta sodelovali v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu, nezakoniti trgovini z orožjem, drogami in ljudmi ter drugim grožnjam mednarodnemu miru in varnosti.

6. Republika Moldavija in Republika Slovenija izražata svojo pripravljenost, da bosta okrepili medsebojno koristno sodelovanje na gospodarskem in trgovinskem področju in tudi v turizmu, zdravstvu, znanosti in kulturi.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani