arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S finsko predsednico Halonen (Ljubljana, 11.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Udeležba predsednika republike dr. Janeza Drnovška na VII. Bled Forumu o Evropi

Ljubljana, 03/03/2006  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavo(vir: STA)

Vladanje oz. upravljanje na svetovni, evropski in regijski ravni je zelo pomembna tema. Zato je blejski forum, ki se sooča z aktualnimi in prihodnjimi izzivi v svetu, Evropi in zahodnem Balkanu, zelo pomemben in dobrodošel, je ob današnjem začetku foruma poudaril predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, ki je prepričan, da morajo državne, regionalne in mednarodne institucije postati bolj učinkovite pri reševanju najtežjih globalnih problemov.

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je kot bistveni globalni izziv izpostavil vse večja neravnotežja v svetu, ki so posledica globalizacije. Ta neravnotežja se kažejo v revščini in razlikah med razvitim ter manj razvitim svetom, ki se kljub zastavljenim ciljem ne zmanjšujejo, je opozoril dr. Drnovšek. Dodal je, da je svetovno vladanje s tega vidika neučinkovito.

Klikni za povečavoZa drugo pomembno temo v današnjem svetu je dr. Drnovšek opredelil okoljsko problematiko. Raziskave namreč kažejo, da se bodo procesi uničevanja okolja v prihodnosti verjetno še stopnjevali, zato bo v svetu še več naravnih katastrof, ki jih brez skupnega truda vsega sveta ni mogoče preprečiti, meni predsednik.

Tretji svetovni problem, pri katerem je mednarodna skupnost prav tako neučinkovita, so konflikti, vojne in terorizem. "Na srečo velikih vojn danes ni, je pa veliko konfliktov, ki jih obstoječi mednarodni mehanizmi ne morejo rešiti," je opozoril dr. Drnovšek in dodal, da humanitarne akcije niso dovolj, ampak je potrebno najti politične rešitve. Ob tem je največ pozornosti znova namenil krizi v Darfurju, ki se po njegovem mnenju sprevrača v pravi genocid, medtem ko je mednarodna skupnost pri njegovem preprečevanju izjemno neučinkovita.

Klikni za povečavoSicer velja, da so pri reševanju vseh omenjenih težav vladne in mednarodne strukture prepočasne in neučinkovite. Zato je pritisk na te pristojne institucije velik, saj se mora učinkovitost povečati, meni dr. Drnovšek, ki je prepričan, da lahko blejski forum, katerega namen je analizirati globalne izzive in najti odgovore nanje, tudi pripomore k izboljšanju učinkovitosti.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani