arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S starima avtomobiloma (Piran, 24.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sožalno pismo ob smrti sira Williama Deakina

Ljubljana, 02/02/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob smrti sira Willama Deakina njegovima sinovoma poslal sožalno pismo, v katerem je izrazil iskreno sožalje v imenu Republike Slovenije in v svojem lastnem imenu.

V sožalnem pismu je predsednik dr. Drnovšek zapisal: "Z žalostjo smo prejeli vest, da je v 91. letu umrl sir William Deakin. Bil je velik prijatelj Slovenije in simbol mednarodnega odpora zoper nacizem in fašizem, ki sta pred več kot 60. leti skušala zasužnjiti Evropo. Verjel je v svobodo in v moč pravičnega boja zoper zlo. S svojo odločnostjo in intelektualno svežino je skrbel za ohranitev spomina na najtežje dni evropske zgodovine v preteklem stoletju. Sir William Deakin je umrl v letu, ko svečano obeležujemo 60. letnico konca druge svetovne vojne. Spomin na njegovo monumentalno delo, poslanstvo in misel ostaja za večno zapisan v zgodovino 20. stoletja.

Slovenci se sira Williama Deakina spominjamo z najvišjim slovenskim odlikovanjem – častnim zlatim znakom svobode, ki mu ga je Republika Slovenija podelila za zasluge in dejanja v dobro slovenskemu narodu sredi najtežjih časov med drugo svetovno vojno ter za krepitev prijateljstva med Slovenijo in matično državo."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani