arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Slavnostna vročitev odlikovanj (Ljubljana, 25.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Ob svetovnem dnevu Romov: Pozorni moramo biti drug do drugega

Murska Sobota, 04/08/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoOb svetovnem dnevu Romov se je dr. Janez Drnovšek udeležil prireditve v Murski Soboti, ki jo je organizirala Zveza Romov Slovenije. Ta je hkrati praznovala tudi svojo deseto obletnico delovanja. Na prireditvi se je dr. Drnovšek srečal z Jožekom Horvatom Mucem, predsednikom Zveze Romov Slovenije in Antonom Štihcem, županom Murske Sobote. Kulturni program, ki ga je predsednik republike spremljal, je predstavljal Darhio Orkester iz Makedonije, Kontraband ter plesalca Robertino in Popa.

Ob svetovnem dnevu Romov je dr. Drnovšek na dogodku tudi slavnostno spregovoril:
(nelektorirano)

Klikni za povečavo"Spoštovani gospe in gospodje, dragi Romi, drugi zbrani gostje, lepo vas pozdravljam. Lepo vas pozdravljam ob dnevu Romov, ob deseti obletnici Zveze Romov Slovenije. Kot vidite, sem tokrat prišel med vas kot predsednik republike, da vam tukaj povem, da vas cenimo kot državljane naše republike, da ste sestavni del naše republike. V prejšnjih letih smo se z vašo delegacijo ob dnevu Romov tudi dobili. Gospod Jožek Horvat Muc je z ostalimi člani delegacije na ta dan zadnja leta vedno prišel k meni kot predsedniku in ob tej priložnosti smo se vedno pogovorili o položaju Romov, o problemih, ki vas tarejo, o tem, kaj naj bi slovenska država še naredila, da bi se vaša situacija izboljšala, da bi se vsi skupaj čim bolje počutili v naši državi. Lahko rečem, da je bilo teh problemov kar dosti. Moj vtis je, da je situacija iz leta v leto boljša; da se tudi pozornost slovenske države do Romov izboljšuje. Če jo primerjamo danes s tisto izpred desetih let, se mi zdi, da je napravljen precejšen korak naprej, da se bolje poznamo, da se bolje zavedamo tudi težav in da jih poskušamo razreševati v dialogu, korak za korakom. Marsikaj seveda še ni rešenega. Ampak stvari se rešujejo, eno leto nekaj, drugo leto spet nekaj več in na tak način mislim lahko v doglednem času pridemo do zgledne situacije - tudi kar se tiče položaja romske skupnosti v Sloveniji. Res je, da je situacija različna. Očitno je boljša tukaj pri vas, v Prekmurju, kot na primer na Dolenjskem v večini primerov. Tukaj ste znali najti boljše rešitve, boljše sobivanje, problemi pa seveda vedno obstajajo - vendar jih je manj in situacija je sorazmerno dobra, če jo primerjamo s tisto drugje, tudi s tisto po drugih državah. Vemo, da je v Evropi okrog petnajst milijonov Romov, ampak marsikje se soočajo še s precejšnimi težavami, z veliko večjimi težavami kot pri nas, z veliko večjim nerazumevanjem, velikokrat z nestrpnostjo. Seveda moramo vedno iskati rešitve tako, da se nekako približujemo drug drugemu. Če imamo različne tradicije, različne navade, načine življenja in če živimo skupaj, mora vsak narediti korak, da se približamo, da vzpostavimo takšno sobivanje, ki je sprejemljivo za vse, da za nekoga ni preveč moteče.

Klikni za povečavoRazumeti moramo drug drugega, tradicijo, prinešene navade, zgodovino in potem ni težko. Potem že nekako najdemo skupni jezik, skupno bivanje. Drug do drugega moramo biti pozorni. Poskušati se moramo razumeti. Vesel sem, da je moj vtis tak, da greste uspešno v tej smeri zlasti v Prekmurju . Država iz leta v leto namenja nekaj več sredstev za reševanje problemov romske skupnosti. Zakon naj bi bil v kratkem pripravljen in vse to je dobra osnova za to, da so naša pričakovanje v prihodnjih letih lahko pozitivna, da lahko pričakujemo še več. Pomembno je, da dialog teče, da se pogovarjamo o odprtih vprašanjih, da včasih poskušamo nekaj premakniti, nekaj rešiti. Ampak saj veste, kako je, nikoli ni vse v redu, tudi če smo v družini ali, če smo v neki skupnosti. Vedno so neke razlike. Vedno so tudi neki problemi. To je normalno. Vendar bistveno je, da ne sme biti neke načelne diskriminacije, nekega načelnega negativnega odnosa do skupnosti, v tem primeru do romske skupnosti. Tega ne sme biti. Če bomo na neki točki lahko rekli, da tega v Sloveniji ni ali ni več, bo to znak zrelosti naše države, naše družbe, da smo zreli ljudje, da znamo živeti drug z drugim, se razumeti, da smo pozorni drug do drugega in da pomagamo drug drugemu, kadar je to potrebno. In želim vam vsem skupaj, predvsem predstavnikom romske skupnosti, veliko uspehov v prihodnje, da bi tudi vaša organizacija vnaprej dobro delovala tako, kot mislim, da deluje zdaj, da deluje dobro, modro in strpno. Da tudi romski svetniki, ki smo jih vpeljali v naš sistem, dobro delujete in predstavljate po moji oceni kar pomemben element uspešnega sobivanja in predvsem vsem vam in seveda vsem drugim pripadnikom romske skupnosti želim mirno sobivanje v naši državi, skupaj z vsemi drugimi državljani čimbolj prijazno življenje z željo, da bi v strpnem duhu, tako kot danes, tudi v prihodnje reševali naša skupna vprašanja. Hvala lepa."


Po prireditvi je dr. Drnovšek odgovoril na vprašanja medijev.
(nelektorirano)
  • Prosila bi vas, če lahko poveste recimo vaš današnji vtis pa recimo sporočilo vsem Romom v Sloveniji in izven meja?
dr. Drnovšek: Vesel sem, da sem danes tukaj med Romi na njihovi proslavi in da sem lahko ugotovil, da imamo v Sloveniji vedno več razumevanja za Rome in vedno več medsebojnega poznavanja. Zdi se mi tudi, da iz leta v leto izboljšujemo stanje, izboljšujemo tudi položaj romske skupnosti. Seveda so še problemi, ampak važno je, da vsakič naredimo nekaj več, vsako leto je malo boljše in upam, da bo šlo tako tudi naprej.
  • Ali menite, da bodo razlike med pomurskimi in dolenjskimi Romi še dolgo časa tako opazne, izstopajoče?
dr. Drnovšek: Upam, da ne. Pomembno je, da vsak naredi kakšen korak. Tudi romska skupnost mora narediti kakšen korak. Tako kot seveda tudi drugi državljani, večinsko prebivalstvo. Vsak mora narediti kakšen korak v smeri drug proti drugemu, da se potem najdemo na neki točki, kjer lahko povsem mirno in normalno skupaj živimo. In včasih je treba malo potrpežljivosti. Imamo pač različne načine življenja, različne tradicije, različne kulture, ampak mislim, da se da. Vse je seveda odvisno od ljudi, konkretnih ljudi, kakšni ljudje se kje najdejo. Ponekod gre hitreje, ponekod malo počasneje.
  • Vam je bila proslava všeč?
dr. Drnovšek: Zelo zanimiva proslava. Užival sem v romski kulturi.

Predsednik republike dr. Drnovšek se je danes srečal tudi z Romi iz Krašč in Pertoče.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani