arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Predsednik dr. Janez Drnovšek je v starodavnem mestu Tiwanaku prisostvoval inavguraciji novega Bolivijskega predsednika Eva Moralesa Aime (Tiwanaku, bolivija, 21.01.2006
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovor za Odmeve

Ljubljana, 07/26/2006  |  intervju


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes za oddajo Odmevi na TV Slovenija odgovoril na vprašanja, vezana na odnose z vlado (nelektorirano):
ikona videoPosnetek oddaje Odmevi in pogovora s predsednikom dr. Janezom Drnovškom (na strežniku RTV SLO)



Gospod predsednik obisk princa Karađorđevića je sprožil velike polemike o usklajenosti vaše in vladne zunanje politike. Veliko prahu je dvignila tudi vaša izjava, da si vas vlada ne bo podredila. Nekateri pravniki, denimo natančneje dr. Tone Jerovšek je javno ocenil, da ste z obiskom Karađorđevića prekoračili svoje ustavne pristojnosti. Kaj pravite na to?

dr. Janez Drnovšek: Pravim, da je to smešen pravnik. Prav nobenih pravnih dejstev nismo s tem napravili, če nekdo pride na vljudnostni obisk v Slovenijo. To je prijazna poteza. Takšna, ki se potem med ljudmi, ki imajo neko integriteto, ceni, upošteva. In to je več vredno kot pa takšno pritlehno podtikanje.

Predsednik vlade je obžaloval, da ste njegovo izjavo o neusklajeni zunanji politiki razumeli kot pritisk vlade, da si vas podredi. Sta se morda že kaj srečala po tem, sta morda že zgladila ta spor?

dr. Janez Drnovšek: Ne, nisva še govorila po tem. Ja, svojo izjavo sem usmeril tudi za to, ker si želi vlada ali bi si želela koordinirati samo moje aktivnosti, medtem ko njenih aktivnosti pa ne. O aktivnosti vlade največ izvem iz medijev.

V zadnjih dneh ste tudi javno kritizirali delo ministrov, Bručana in Viranta, tudi delo predsednika vlade. Zdi se, da so se nekoč dobri odnosi med vami, vlado in njenim predsednikom Janšo, zdaj precej zaostrili?

dr. Janez Drnovšek: Ne , sploh ne. Sploh ne gre za odnose. Odnosi, kar se mene tiče, so lahko vedno dobri. Ampak treba je povedati resnico in ne bom govoril samo takrat, kadar je ta resnica v korist vladi, recimo. Če vidim, da gredo nekatere stvari narobe, se mi zdi, da moram to tudi povedati.

Minister Virant je danes dejal, da je zaprosil za obisk pri vas. Rad bi vam osebno pojasnil okoliščine te zgodbe o Planinski vasi. Minister Bručan je sporočil, da se je odločil za interventni nakup operacijskih miz. Kaj pravite na to?

dr. Janez Drnovšek: Kar se ministra Viranta tiče, lahko pojasni dejavnosti, svoje razloge. Izpostavil sem ga zato, ker je v pogovoru, ki sem ga imel z varuhom človekovih pravic, namestnik varuha, ko smo govorili o primeru o Planinski vasi, povedal, da je šlo tudi za neposredno intervencijo ministra v tem primeru. Torej, da se izda tisto sporno soglasje, kar se mi je zdelo precej nenavadno. Kar se pa tiče operacijskih miz, je pa ta zgodba že tako prav neverjetna. To je že prava blamaža. Blamaža za ministra, ministrstvo, za državo in je skrajni čas, da se to reši. Ampak ne na tak način, da bodo tisti profiterji pri tem še zaslužili. Ker je pa že skrajni čas, da se jim stopi na prste.

Še to, gospod predsednik. Pred časom ste odlikovali Nika Kavčiča. Kljub temu, da ne gre za odnose, vendar se zdi, da so se vaši odnosi z vlado vsaj ohladili, če ne zaostrili. Ali je to morda že vaša napoved za politični angažma na levici po predsedniških volitvah, na katerih pravite, da ne boste več kandidirali?

dr. Janez Drnovšek: Nikakor ne gre za to. To, da bi si utiral pot nekam na politično levico. Ne vem, zakaj bi to počel. Saj sem že vodil stranko, največjo stranko v državi, vlado deset let. Zakaj bi se vračal v tista obdobja? V tem ne vidim posebnega smisla. Drugo pa je, če govorimo spet o vladi in morda o občasnih kritikah. V prvem letu delovanja te vlade sem bil zelo konstruktiven. Nisem bil kritičen. Normalno je, da se mora vlada vpeljati, da mora stvari nekako začeti, ampak zdaj je pa minilo že nekaj časa. Zdaj pa je minilo že dobro leto in pol, od kar so na oblasti. Zdaj pa je že čas, da povemo kaj kritičnega, če v resnici stvari ne gredo najboljše. In res ne gredo. In na tiste primere opozarjam. Zdi se mi, da je to moja dolžnost. Prej, ko nisem tega delal, so me kritizirali, zakaj se ne oglašam, tako da ne vem, zakaj bi se sedaj čudili.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani