arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na proslavi 30-letnice Mariborske univerze (Maribor, 20.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Prva dvostranska srečanja predsednika dr. Drnovška v Davosu

Davos - Švica, 01/25/2003  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Davosu, kjer se udeležuje letnega srečanja Svetovnega ekonomskega foruma, sestal z izvršno direktorico UNICEF-a, Carol Bellamy. Sogovornika sta se pogovarjala o aktualni mednarodni situaciji in posledicah, ki jih lahko ima za mednarodne odnose. Carol Bellamy je še posebej izpostavila pomen zaščite pravic otrok v konfliktih in predstavila priprave UNICEF-a za pomoč iraškim otrokom v primeru vojaške intervencije.

Dr. Drnovšek in Bellamyjeva sta se v pogovoru dotaknila problema omejenih virov mednarodne skupnosti za pokonfliktno obnovo in izgradnjo družb. Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da zaradi osredotočenosti na eno krizno žarišče ne smemo zanemariti drugih območij, ki za svojo stabilizacijo potrebujejo mednarodno pomoč. V tem okviru je omenil Jugovzhodno Evropo in dejal, da je njena uspešna konsolidacija pomembno odvisna od gospodarske pomoči in nadaljevanja mednarodne prisotnosti v regiji. Slovenija lahko tudi kot bodoča članica EU prispeva k uspešnemu razvoju regije, v kateri je tudi gospodarsko prisotna.

Carol Bellamy se je predsedniku dr. Drnovšku zahvalila za vlogo, ki jo igra Slovenija pri zaščiti in napredku otrokovih pravic. Izpostavila je dobro delo slovenskega odbora za UNICEF, ki je eden najuspešnejših nacionalnih odborov. Dejala je tudi, da je članstvo Slovenije v izvršnem odboru zelo pomembno, še posebej, ker je bila Slovenija izvoljena tudi na podpredsedniško mesto v odboru. Sogovornika sta izrazila prepričanje, da se bodo zelo dobri delovni odnosi med Slovenijo in UNICEF-om nadaljevali tudi v dvoletnem obdobju slovenskega
članstva v izvršnem odboru.

Predsednik republike dr. Drnovšek se je danes sestal tudi z bivšim mehiškim predsednikom, Ernestom Zedillom, ki sedaj vodi Center za preučevanje globalizacije na ameriški univerzi Yale. Osrednja tema pogovorov je bila aktualna mednarodna situacija in njen vpliv na procese globalizacije. Sogovornika sta se strinjala, da bo od razpleta iraške krize odvisno, v kakšno smer se bodo odvijali mednarodni odnosi, pri čemer sta posebno pozornost namenila evro-atlantskim odnosom.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani