arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na obisku v domu starejših občanov Maribor Tabor (10. januar 2006)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Državni obisk na Cipru

Nikozija, Ciper, 03/27/2006  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoDr. Janez Drnovšek se danes in jutri mudi na državniškem obisku v Republiki Ciper. Danes se je srečal s svojim gostiteljem predsednikom države Tassosom Papadopoulosom, predsednikom parlamenta Demetrisom Christofiasom in županom Nikozije Michlakisom Zampelasom.

V predsedniški palači so potekali plenarni pogovori med delegacijo Republike Slovenije in delegacijo Republike Ciper. Predsednika sta se strinjala, da so med državama vzpostavljeni dobri odnosi in da obstaja še veliko odprtih možnosti za sodelovanje, predvsem na gospodarskem področju. Dr. Drnovšek je poudaril, da so se z vstopom obeh držav v EU odprle nove priložnost i za sodelovanje, tudi zato, ker sta tako Ciper kot Slovenija med novimi članicami najbolj razviti državi s primerljivim gospodarstvom. Predsednik dr. Drnovšek je izpostavil tudi pozitivno izkušnjo iz procesa približevanja EU, ko sta državi vzpostavili poglobljeno sodelovanja.

Klikni za povečavoSlovenski in ciprski predsednik sta se v pogovoru posvetila tudi odprtim vprašanjem prihodnosti Evropske unije. Strinjala sta se, da alternative evropski ustavni listini ni in da je treba pospešiti proces ratifikacije, saj bi s tem ustvarili pogoje za institucionalno poglabljanje odnosov v EU. Bila sta tudi mnenja, da imajo srednje in manjše države v okviru EU veliko skupnih interesov ter izrazila prepričanje, da bosta Slovenija in Ciper tudi v prihodnje dobro sodelovala. Sogovornika sta tudi izmenjala poglede o novi evropski finančni perspektivi. Predsednik dr. Drnovšek je v tem okviru poudaril potrebo po spremembi skupne kmetijske politike. Dejal je, da je treba nameniti več podpore ekološki pridelavi in razvoju podeželja ter manj intenzivnemu kmetijstvu.

Klikni za povečavoV nadaljevanju pogovora je predsednik Cipra Papadopoulos natančneje predstavil svoje poglede na reševanje ciprskega vprašanja. Pri tem je še posebej izpostavil problematiko vračanja lastnine in priseljencev v severnem delu Cipra. Zanimalo ga je, kakšen je pogled slovenskega predsednika na možnosti reševanja ciprskega vprašanja. Dr. Drnovšek je poudaril, da je obojestransko sprejemljiva rešitev izjemno pomembna, ne samo za prebivalce Cipra, temveč tudi za širšo regijo in celotno EU. Menil je, da je pomembno, da ima Republika Ciper dejavno vlogo pri oblikovanju rešitve, glede katere bi strani lahko prišli do soglasja.

Klikni za povečavoProgram državniškega obiska se je nadaljeval z izmenjavo državnih odlikovanj. Predsednik Cipra Tassos Papadopoulos je predsedniku Slovenije dr. Janezu Drnovšku izročil najvišje ciprsko odlikovanje, imenovano po prvem ciprskem predsedniku Makariosu III, "Veliki križ reda Makariosa III". Slovenski predsednik pa je za prispevek k razvijanju in utrjevanju prijateljskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Ciper odlikoval ciprskega predsednika z Redom za izredne zasluge.

V nadaljevanju se je predsednik dr. Drnovšek srečal tudi s predsednikom parlamenta Demetrisom Christofiasom. Predsednik parlamenta, ki je tudi predsednik največje parlamentarne stranke AKEL, je predstavil svoje poglede na reševanje ciprskega vprašanja. Poudaril je, da je bilo v preteklosti narejenih več poskusov zbliževanja pogledov, brez posrednikov oziroma tretjih strani, ki pa do zdaj niso bili uspešni. Menil je, da bo rešitev težavna, vendar je potrebno najti nek kompromis za skupno življenje. Predsednik dr. Drnovšek mu je zaželel veliko uspeha pri iskanju rešitve. Sogovornika sta pozitivno ocenila možnosti za poglabljanje sodelovanja med Slovenijo in Ciprom na političnem, medparlamentarnem in ekonomskem področju.

Klikni za povečavoDanes se je dr. Drnovšek srečal tudi z županom Nikozije Michalakisom Zampelasom. Nikozijski župan je slovenskemu predsedniku izročil Zlati ključ mesta Nikozije, zadnjega razdeljenega mesta. V zahvali za dobrodošlico in izkazano čast je predsednik dr. Drnovšek poudaril prijateljske odnose med Slovenijo in Ciprom. Izrazil je upanje, da bo Nikozija v prihodnosti zopet združena in njenim meščanom zaželel vse najboljše.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani