arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Med knjigami - na otvoritvi nove knjižnice v Domžalah (Domžale, 07.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo predstavnikov Zavoda RS za transfuzijsko medicino predsedniku republike

Ljubljana, 01/11/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel pismo direktorja Zavoda RS za transfuzijsko medicino dr. Božidarja Voljča, strokovne direktorice Zavoda prim. Irene Bricl in vodje Centra za tipizacijo tkiv dr. Matjaža Jerasa, ki so ga seznanili o uspešnem povečanju slovenskega Registra prostovoljnih dajalcev kostnega mozga:

"Z veseljem vas obveščamo o uspešnem povečanju slovenskega Registra prostovoljnih dajalcev kostnega mozga. Ko se je gospa Irena Grafenauer v decembru 2003 obrnila na slovensko javnost za pomoč, je bilo v Registru 439 dajalcev, 21. decembra 2005 je bilo vpisanih 5010 dajalcev, pridobivanje novih pa se po celi Sloveniji uspešno nadaljuje. V lanskem letu je pet slovenskih dajalcev darovalo krvotvorne matične celice za tuje bolnike, v Sloveniji smo kostni mozeg presadili prav tako petim bolnikom, celice so za vse dali tuji dajalci. Trenutno se pri nas pripravljajo še štiri presaditve. Tudi s celicami iz tujine. Na mednarodnem področju smo vključeni v BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide) in WMDA (World Marrow Donor Assotiation), naši laboratoriji so akreditirani s strani EFI (European Federation of Immunogenetics), sodelujemo tudi z dvema enako akreditiranima laboratorijema v Münchenu.

Število dajalcev kostnega mozga na milijon prebivalcev Slovenijo na tem področju uvršča med razvite države, kar je med drugim tudi znak izobrazbene in kulturne stopnje našega prebivalstva. Več stvari je botrovalo tako velikemu uspehu. Najprej sam odziv na klic gospe Grafenaurerjeve in vaša odločilna podpora, da je Ministrstvo za finance našlo potrebna sredstva za tipizacijo dajalcev, ki so od takrat vključena v vsakoletni proračun Ministrstvo za zdravje. Kasneje so se v pridobivanje dajalcev in sredstev vključili še združenja, ustanove in posamezniki, to je Red sv. Fortunata, A-banka, Rotary klub Medvode in gospa Vlasta Nussdorfer, ki je ustanovila tudi sklad za zbiranje sredstev. Ne smemo pa pozabiti, da se naši državljani vedno odzovejo, kadar je pomoč potrebna, kar dokazuje, da je slovenska družba veliko boljša kot bi lahko sklepali po podobi, ki nam jo o njej vsak dan ponujajo. Ko bo v registru 10.000 dajalcev, bomo z novimi dajalci predvsem nadomeščali tiste, ki bodo iz njega vsako leto izpadli iz starostne omejitve.

Spoštovani gospod predsednik, Zavod RS za transfuzijsko medicino in njegov Center za tipizacijo tkiv se vam zahvaljujeta za podporo in vam v novem letu želita vse dobro."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani