arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Sporočilo za javnost v zvezi s situacijo v Darfurju

Ljubljana, 02/12/2006  |  sporočilo za javnost


V zadnjih dveh tednih smo intenzivno iskali politično rešitev za Darfur. Pripravil sem predlog možne politično varnostne rešitve v 16 točkah. Posredovali smo ga predsedniku Sudana, ki ga je naklonjeno sprejel in je bil pripravljen ob naši posredniški vlogi na tej osnovi iskati dogovor z uporniškimi skupinami Darfurja. Tudi uporniške skupine so ta predlog naklonjeno sprejele. Želeli smo organizirati neposredna pogajanja med obema stranema v Sloveniji, in sicer danes in jutri, z realnim pričakovanjem , da bi lahko prišlo do zaključnega dogovora. Vse strani so na to že pristale.

Včeraj zvečer so predstavniki upornikov, ki sodelujejo na do sedaj brezuspešnih pogajanjih v Abudji, na pritisk tamkaj prisotnih mednarodnih diplomatov premislili in sporočili, da ne pridejo. Najbrž so mednarodni diplomati, ki bi že zdavnaj sami morali rešiti ta problem ocenili, da bi naša uspešna pobuda lahko pokazala vso njihovo dosedanjo neučinkovitost. Očitno pa se jim ob dobro plačanih službah nikamor ne mudi. Imajo dovolj časa.

Časa pa nimajo ljudje v Darfurju. Vsak dan zamude pomeni, da bo umrlo še več ljudi, tudi otrok.

Zato bomo z našo pobudo nadaljevali. Vodja Gibanja za pravičnost in enakost dr. Khalil me je danes zjutraj prosil, naj ne odnehamo. On se nahaja na terenu v Darfurju in ne med diplomati v Abudji. Vsak dan vidi in občuti trpljenje svojih ljudi. Prav tako glavni koordinator Sudanskega osvobodilnega gibanja Ali Shogar. Tudi on je na terenu in bo poizkušal v naslednji dneh tam poenotiti različne odporniške skupine, da bi lahko skupaj sprejeli predlagane politične in varnostne rešitve za Darfur.

Zato bomo z našo aktivnostjo nadaljevali. V Kartum, k predsedniku Sudana bom v naslednjih dneh spet poslal svojega predstavnika, da bi poizkušal z vladno stranjo dokončati pogajanja. V Darfurju, na terenu pri upornikih je že moj predstavnik Tomo Križnar. Naše predloge že imajo, posredovali so že nekaj svojih pripomb. Skušali jih bomo uskladiti z vladno stranjo.

In danes sem predlagal obema stranema, da bi zaključno srečanje in morda že podpis sporazuma organizirali v Nemčiji, konec tedna, v Gymnichu pri Bonnu. Želimo pokazati, da nam ne gre za prestiž oz. za tekmovanje med različnimi iniciativami in da ni nujno, da bi bil sestanek in podpis ravno v Sloveniji. Pa tudi Nemčija bi nam lahko pomagala zagotoviti logistično in diplomatsko pomoč, saj smo morali do zdaj premagovati nemalo težav, predvsem s pomočjo motiviranih posameznikov, saj so okorele mednarodne birokratske institucije povsem zatajile.

Odločili smo se, da gremo naprej. Trpljenje ljudi v Darfurju moramo končati.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani