arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik o stroških glede Križnarja in Blekića, odpovedanih aktivnostih v tujini in meji s Hrvaško

Celje, 09/12/2006  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes ob zaključku ogleda Mednarodnega obrtnega sejma v Celju odgovoril na vprašanja medijev na temo stroškov, vezanih na Toma Križnarja in Hamdije Blekića, nadalje v zvezi z odpovedanimi aktivnostmi v tujini in v zvezi z mejo med Slovenijo in Hrvaško (nelektorirano):

Gospod predsednik, lahko poveste najprej, kaj menite o tem, da je Urad za varstvu proti korupciji zahteval oziroma predlagal, da bi se razkril donator za Blekićevo misijo v Sudanu?

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da je bil slabo informiran, ker ni vedel, da je šlo za donacijo fizične osebe fizični osebi in da Urad predsednika pri tem nima nič. No, pri gospodu Križnarju je tako, da se na nas obračajo številni ljudje, ki bi mu radi pomagali, pa jim potem posredujemo njegovo številko. Podobno je bilo tudi z gospodom Blekićem.

Kdo bi po vašem moral nositi stroške tega reševanja, glede na to, da je bil gospod Križnar v Afriki navsezadnje odposlanec predsednika republike?

dr. Janez Drnovšek: No, Urad predsednika države nima sredstev. To veste. Zato mu skušamo pomagati tudi na posredne načine; da tudi pomagamo pri takšni akciji, kjer želijo državljani sami pomagati.

Kaj pa pomanjkanje sredstev? Zdajle ne boste šli na srečanje Združenih narodov. Katera potovanja boste še odpovedali zaradi tega in navsezadnje, kako bo to vplivalo na položaj Slovenije v svetu?

dr. Janez Drnovšek: Ja, očitno vlada misli, da to ni pomembno. Se prilagajam tej situaciji. Mislim pa, da je ravnanje vlade neustavno.

Katere vaše poti v tujino so zdaj pod vprašajem poleg zasedanja generalne skupščine ZN zaradi tega omejenega financiranja?

dr. Janez Drnovšek: Nekatere obiske sem že odpovedal, verjetno bom še kakšnega, tako da bom opravil samo tisto minimalno, kar je res potrebno opraviti. To je obisk v Španiji, ker gre za državni obisk, posebne vrste, ki se v bistvu zgodi samo enkrat v odnosih med državama. Glede na sedanjo situacijo bom tja potoval z osebnim avtomobilom.

Gospod predsednik, ali ste imeli kakšne nepredvidene stroške, da se je zapletlo pri financiranju?

dr. Janez Drnovšek: V prvi polovici leta je bilo nekaj več stroškov, zato smo tudi dali predlog za zvišanje proračuna. Že sam proračun je bil zastavljen zelo nizko, nominalno niže kot v prejšnjem letu in prvič se je sedaj zgodila takšna situacija.

Vroča tema je ta čas tudi Hotiza. Vi ste že izrazili nekaj kritik na račun vlad obeh držav. Včeraj je gospod Janša napovedal tudi nekatere morebitne odstavitve ljudi , ki se pogajajo o tehničnih podrobnostih. Kako komentirate te zadnje zaplete na Hotizi?

dr. Janez Drnovšek: Zelo enostavno. Očitno gre še vedno za nesposobnost reševanja tega vprašanja in tudi vseh drugih vprašanj, ki jih imamo v zvezi s Hrvaško. Ta situacija se samo ponavlja. Žalostno je to, da se tudi iščejo razni stari dokumenti, zato da bi se stranke diskriditirale med sabo, kaj je kdo storil, ko je skušal reševati ta problem. Mislim, da je to nedržavotvorno, da bo vlada morala reševati problem, ne pa da se ukvarja s takšnimi zadevami.

Gospod predsednik, sedanja vlada očita prejšnji oblasti, da je zamočila, da tako rečem, tudi glede Hotize, da ste takrat s takratnimi stališči omilili oziroma oslabili pogajalske pozicije Slovenije. Kako odgovarjate na te očitke?

dr. Janez Drnovšek: Povedal sem že, da sedanja vlada kaj veliko drugega ne zna, kot da kaj očita prejšnji vladi. Ampak prejšnja vlada je vsaj prišla daleč v sporazumevanju s Hrvaško. Prišla je do sporazuma, ki sta ga takrat obe vladi potrdili in mislim, da ni korektno, da se posamezni elementi takšnega sporazuma potegnejo ven izven konteksta in potem prikazujejo kot nekaj slabega. To je bilo vse v okviru celotnega sporazuma o meji. Ampak še enkrat ponavljam. Lahko bi svojo energijo usmerjali v sam problem dogovarjanja s Hrvaško in poskušali kaj rešiti.

Kako pa ocenjujete gospodarsko politiko nove vlade?

dr. Janez Drnovšek: Mislim, da bo zadoščalo za danes.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani