arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z avstrijskim predsednikom dr. Fischerjem (Zagreb, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika RS za TV SLO in RA SLO po objavi neuradnih rezultatov referendumov za vstop v zvezo Nato in EU, 23.3.2003

Ljubljana, 03/24/2003  |  izjava


Novinarka: Dober večer, lep pozdrav s sedeža slovenskega predsedstva, kjer je dr. Janez Drnovšek, predsednik države, ki je bil kot predsednik vlade deset let na čelu naših prizadevanj za vstop v EU, skupaj z najožjimi sodelavci pričakal izide naše referendumske napovedi. Dr. Drnovšek izid, referendumski izid za vstop v Nato je bil do konca po javno mnenjskih raziskavah negotov. Zdaj so Slovenci prepričljivo odločili za v obeh primerih. Kako komentirate torej to odločitev?

dr. Drnovšek: Zelo sem vesel, če bo ta ocena obveljala in verjamem, da bo. To je zelo dober rezultat, zelo prepričljiv in vesel sem, da smo se Slovenci znali pravilno in odgovorno odločiti. Seveda so bili tu in tam tudi pomisleki, zlasti pri vprašanju vstopa v zvezo Nato, vendar je tudi rezultat za Nato dober in prepričljiv. Še bolj prepričljiv pa je rezultat za EU. To je res krona več kot desetletnih prizadevanj, pogajanj, tudi že prilagajanj naše zakonodaje. em Vesel sem, da je prišlo do takšne potrditve in da je pravzaprav končano neko veliko obdobje.

Novinarka: Z vstopom v evroatlantske povezave prenašamo del suverenosti na evropske ustanove. Kaj to pomeni za prihodnost Slovenije?

dr. Drnovšek: Prihodnost je vedno nepredvidljiva. Mislim pa, da si v družbi z drugimi sorodnimi, demokratičnimi državami lahko zagotovimo boljšo prihodnost. Z manjšim rizikom. Začelo se bo neko novo obdobje skupnega delovanja s temi državami. Sedaj smo pravzaprav nekako poskušali priti v njihov krog. Sedaj nam bo to očitno uspelo in potem se bomo odločali, se dogovarjali o vseh izzivih o skupnem delovanju za prihodnost in to bo neka nova izkušnja, tudi za Slovenijo.

Novinarka: Ali se lahko, gospod predsednik, še kaj zalomi, glede na to, da mora pristopno pogodbo za Nato ratificirati še ameriški senat, glede na zapletene mednarodne okoliščine.

dr. Drnovšek: Mednarodne okoliščine so sedaj res precej zapletene, vendar jaz pričakujem, da bo prišlo do potrditve pogodbe, tako za zvezo Nato, kot tudi za EU. Kakšna razprava še utegne biti. Sem pa mnenja, da bi pravzaprav po tem, ko smo končali pogajanja in dobili vabili in se za vstop odločili tudi na referendumu, bilo veliko presenečenje, če bi se na strani EU ali članic zveze Nato še kaj zalomilo.

Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani