arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pismo Brigitte Bardot

Ljubljana, 12/04/2006  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je od filmske igralke Brigitte Bardot in predsednice istoimenske fundacije v Parizu, ki zagovarja in se bori za pravice živali, prejel pismo:

"Prebrala sem intervju z Vami, ki je bil v Franciji objavljen v reviji »Végétariens Magazine«, in bi Vam rada izkazala vso svojo hvaležnost in tudi ganjenost, saj so se me Vaše besede dotaknile. Dokazujejo, da se politik visokega položaja lahko vede … kot človeško bitje!

To se lahko zdi običajno in celo osnovno, vendar ta vrlina žal izginja pri »velikih«, ki nam vladajo.

Vedenje, da je predsednik ene od držav članic Evropske unije vegetarijanec, da nasprotuje poskusom na živalih, lovu, intenzivni reji in prevozom živali v klavnice, je več kot tolažba, je upanje.

Upanje, da bo nekega dne človek znal spoštovati naravo, ki ga je ustvarila, in živali, ki so bistven element tega tako krhkega ravnotežja.

Prav imate, da grajate sramotne subvencije, ki jih Evropska unija dodeljuje za intenzivno rejo, saj bi moral biti cilj skupne kmetijske politike spodbujati pridelavo, prijazno do vrst in habitatov, da bi dajala prednost ekstenzivni reji in bi se živali prosto gibale.

To ni niti utopično niti nemogoče, dovolj je obravnavati žival kot to, kar je: živo in občutljivo bitje. Zato nimamo moralne pravice obravnavati živali kot navadno blago.

Gospodarstvo ne sme voditi vsega in Evropa se ne sme zgledovati po državah, ki ne spoštujejo živali, ki ne spoštujejo ničesar, in to v imenu donosnosti, ki potepta vse, najprej pa človeka in vrednote, ki naj bi jih utelešal.

Tu, v Franciji, zdaj poteka volilna kampanja, ki izstopa po svoji povprečnosti. Če bi vsaj imeli kandidata, kot je Janez Drnovšek, pa čeprav bi bil samo njegova senca … tedaj bi svet gotovo zelo hitro postal manj neznosen!

Pozdravljam Vas iz vsega srca in Vam izražam vse svoje spoštovanje."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani