arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izkušnje znanstvenikov so izjemnega pomena – nagovor predsednika republike na 3. srečanju slovenskih znanstvenikov iz Slovenije in sveta

Bled, 06/26/2003  |  govor


Klikni za povečavo Predsednik dr. Janez Drnovšek se je udeležil sprejema in slovesne večerje ob 3. srečanju slovenskih znanstvenikov iz Slovenije in sveta. Ob tej priložnosti je Inženirska akademija Slovenije izjemnemu inženirju, potomcu slovenskih staršev, Josephu Sutterju podelila plaketo. Predsednik je udeležence srečanja nagovoril:




Spoštovani.
Počaščen sem, da sem lahko pokrovitelj 3. srečanja slovenskih znanstvenikov iz Slovenije in sveta. Prav posebej pozdravljam tiste, ki ste prišli iz drugih držav.

Vesel sem, da ste se pripravljeni usesti skupaj z znanstveniki, ki delujejo v Sloveniji, se pogovoriti, in izmenjati izkušnje. Vaše delo je zelo pomembno, vsak na svojem področju ste pokazali, da se Slovenci lahko uveljavimo pravzaprav povsod po svetu, na vseh področjih. Kakor nas je sicer malo, kljub vsemu lahko odigramo pomembno vlogo, da si pridobimo spoštovanje in prav vi ste si morali to pridobiti najbrž res s trdnim delom v hudi konkurenci.

Klikni za povečavo Zdaj, ko si Slovenija sama utira svojo pot, 12 let po vzpostavitvi samostojnosti, ko se Slovenija vključuje v EU in Nato, bo takšna izmenjava izkušenj in sodelovanje še bolj potrebno. Slovenija se bo še bolj enakopravno soočala z vsemi na svetu in pri tem dosežki v različnih znanostih igrajo ključno vlogo. Svet se hitro razvija, ni časa, da bi zaspali, saj moramo nadoknaditi tisto, kar morda v prejšnjih desetletjih nismo mogli narediti. Zdaj so vse možnosti dane, Slovenija je enakopraven partner drugim državam. Položaj slovenskega naroda nikoli ni bil tako trden, kot je danes in sedaj je prav, da se vsi posamezniki ustvarjalno čimbolj izrazijo in da izkoristimo zgodovinsko priložnost, ki jo imamo. Izkušnje vas znanstvenikov iz drugih kontinentov in držav so za nas res izjemnega pomena in zelo dragocene.

Vesel sem, da vaš posvet poteka dobro, da je uspešen in prepričan sem, da ne gre samo za to, da se enkrat letno srečate, temveč, da iz tega izhaja vrsta kontaktov, komunikacij, integracij, ki potekajo ves čas in ki bodo pomagale, da naredimo tisto, kar se najbolj da narediti v tej svetovni tekmi, ki daje prostor najboljšim.

Še naprej vam želim prijetno bivanje, da bi se srečevali tudi v prihodnje, da bi vsako leto ugotavljali, da je dosežen napredek, da Slovenija dobro napreduje ter da je sodelovanje vseh Slovencev dom in po svetu produktivno, da so vezi trdne, da čim bolj izkoristimo ta potencial..
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani