arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike sprejel letošnje Zoisove nagrajence

Brdo pri Kranju, 12/14/2004  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel Zoisove nagrajence leta 2004. Zoisove nagrade so letos dobili akademik profesor dr. Davorin Dolar za življenjsko delo na področju fizikalne kemije, akademik profesor dr. Dušan Ferluga za življenjsko delo na področju medicine, profesorja dr. Marko Mikuž in dr. Danilo Zavrtanik za vrhunske dosežke na področju fizike osnovnih delcev in profesor dr. Božo Plesničar za vrhunske znanstvene dosežke na področju organske kemije. Zoisova priznanja so prejeli doc. dr. Matevž Kos za pomembne znanstvene dosežke na področju primerjalne književnosti za monografijo "Poskusi z Nietschejem", doc. dr. Igor Križaj za pomembne znanstvene dosežke na področju biokemije in molekularne biologije, profesor dr. Igor Muševič za pomembne znanstvene dosežke v fiziki na področju kapilarne kondenzacije, dr. Janko Petrovčič, Boris Kramar in mag. Igor Steiner pa za tehnološki dosežek pri razvoju koprocesorskega modula za specialne regulacijske namene.

Na slovesnem sprejemu je predsednik dr. Drnovšek nagrajence nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):


Klikni za povečavo"V veliko zadovoljstvo mi je, da vas lahko pozdravim in vam čestitam kot novim letošnjim dobitnikom Zoisovih nagrad in priznanj. To je pomembna priložnost za slovensko znanost, pa tudi za slovensko državo, zato se mi zdi prav, da vas tudi sam sprejmem, pozdravim in vam čestitam za vaše izjemne dosežke v znanosti. Vem, da ste zelo veliko vložili v svoje znanstveno delo, da je potrebnih veliko let vztrajnega dela, da pride do takšnih rezultatov, tudi tako vidnih rezultatov, da jih opazi širša družba, država in da jih tudi nagradi. Vem, da ste svoje glavno zadovoljstvo našli že v samem delu, vendar mislim, da tisto, kar lahko družba naredi, torej zunanja priznanja, to je tisto, kar lahko po naših močeh dopolni vaše delo in vaša prizadevanja. Znanost je seveda še toliko bolj pomembna, ker se zavedamo, da moramo Slovenci kot majhen narod graditi na znanju, na kvaliteti, da potrebujemo čim bolj sposobne znanstvenike, čim bolj sposobne ljudi na vseh področjih in da poskušamo znanost čim bolj vplesti v naše življenje, v različne aktivnosti in tudi povezati z gospodarstvom, o čemer v zadnjem času veliko govorimo ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Pa tudi povezati z izobraževalnim procesom, zato da bi vse skupaj dalo tisti pravi učinek na vseh področjih, tako pri vzgajanju novih kadrov kot pri samem raziskovalnem delu, ki že poteka, kot tudi pri možnih učinkih v gospodarstvu in tudi drugod, kjer koli se pač pojavljajo in so potrebni.

Klikni za povečavoTudi v prihodnje vam želim veliko uspeha pri vašem delu in takšnih priznanj. Dovolite mi, da vam zaželim tudi prijetne praznike, ki so sedaj pred nami, ter uspešno in srečno leto, ki nas čaka. Hvala."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani