arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Nanos, april 2006 - dr. Janez Drnovšek na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju (FA BOBO)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik Svetovne banke visoko ocenil slovenska prizadevanja za bolj uravnotežen razvoj v svetu

Ljubljana, 03/17/2004  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes srečal s predsednikom Svetovne banke, gospodom Jamesom D.W. Wolfensohnom, ki se mudi na obisku v Sloveniji. Uvodoma je slovenski predsednik gospodu Wolfensohnu izrazil obžalovanje nad incidentom, ko so posamezniki pred Cankarjevim domom, na gospoda Wolfensohna vrgli balone z barvo.

Klikni za povečavoV nadaljevanju sta predsednik dr. Drnovšek in predsednik Svetovne banke gospod Wolfensohn pozdravila današnji podpis pisma o graduaciji Slovenije, ki se je po kriterijih Svetovne banke, kot prva od tranzicijskih držav, uvrstila v skupino razvitih držav. Gospod Wolfensohn je predsedniku dr. Drnovšku čestital, ker je Sloveniji v zelo kratkem času uspelo podpisati graducijo in se mu zahvalil za stališča, ki jih je dr. Drnovšek v svojih nastopih glede pomena uravnoteženosti svetovnega razvoja, izrekel na letošnjih forumih v Berlinu in Davosu. Predsednik Wolfensohn je visoko ocenil tudi prizadevanje Slovenije za vzpostavljanje globalne odgovornosti, večje socialne pravičnosti ter uveljavljenje univerzalnih vrednot.

Slovenski predsednik je dejal, da je podpis pisma o graduaciji pomemben dogodek, saj bo naša država odslej lahko aktivno sodelovala s predlogi, slovenska podjetja pa se bodo lažje vključevala v konkurenčen boj za sodelovanje pri projektih Svetovne banke. Predsednik Wolfensohn je v nadaljevanju predstavil prioritetne naloge Svetovne banke, med katerimi je osrednji cilj usmerjen k zmanjšanju revščine v svetu, kot je opredeljeno v Ciljih tisočletja, deklaraciji Združenih narodov. Gospod Wolfensohn pri uresničevanju ciljev za zmanjševanje revščine, poziva bogatejše države k povečanju programov pomoči državam v razvoju, zmanjševanju trgovinskih omejitev za omenjene države, spodbujanju držav v razvoju k sprejemanju reform, ki bodo pospešile gospodarsko rast in prispevale k izboljšanju zdravstvenega varstva svojih državljanov. Ključ za doseganje večje blaginje pa je omogočanje možnosti za izobraževanje vsem, je še dejal predsednik Svetovne banke.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani