arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na  60. zasedanju Generalne skupščine OZN (New York, 15.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Dr. Drnovšek si je ogledal največje grajsko poslopje pri nas

Grad na Goričkem, 04/08/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoDanijel Kalamar, župan občine Grad, je ob prihodu dr. Drnovška pred grad pri Gradu na Goričkem, največjem grajskem poslopju na slovenskem, predsednika republike pozdravil z besedami: "Tukaj je bilo veliko pametnih in kronanih glav, vendar vi ste najeminentnejši med njimi." Na dogodku so se zbrali tudi krajani občine Grad. Ob tem je vsem prisotnim dr. Drnovšek namenil svoje misli:

"Spoštovani župan, podžupan, direktor in ostali. Hvala za zelo prijazen sprejem ob tako lepem dnevu in v tako lepem kraju. Veliko sem že slišal o vašem Gradu. Vesel sem, da smo danes skupaj, da lahko grad tudi v živo vidim - kar precej zgodovine in tradicije imate tukaj, in to je treba res ohranjati. Včasih se nam zdi prav škoda, da v vseh obdobjih naše zgodovine ni bilo pravega občutka za ohranjanje tistega, kar so naši predniki naredili v prejšnjih obdobjih, v prejšnjih stoletjih in kar so nam skozi stoletja ohranjali in prenašali. Potem pa pride kakšno kratko obdobje v zgodovini, ko zavest ljudem zelo pade in takrat naredijo veliko škode. Nekaj škode na tem gradu še zdajle vidimo. To bo treba še popraviti. Ampak stvari so zdaj stekle, zdaj drugače gledamo na to, več je razumevanja. Cenimo našo zgodovino, cenimo našo naravo, vse to želimo ohraniti. Zgodovino moramo prenesti naprej potomcem vsaj v takšnem, če ne v boljšem stanju, kot smo jo dobili in mislim, da je to zelo pomembno zavedanje, da moramo na tem delati.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da bo ta grad v okviru evropskega projekta do konca obnovljen in da ga bomo lahko vsi skupaj občudovali. Ne samo grada, ampak seveda lepo pokrajino, okolico in zelo prijazne ljudi. O tem sem se že prepričal in mislim, da je to največ, kar pravzaprav lahko rečemo drug o drugem, da so ljudje prijazni, dobri. To je tisto, kar tudi predsednik države rad sliši in vidi in občuduje. Hvala lepa."

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Drnovšek si je v spremstvu župana občine Grad Danijela Kalamara, direktorja Krajinskega parka Goričko Janka Halba in strokovne vodje Stanke Dešnik ogledal grajsko poslopje; med drugim delavnice domače obrti in poročno dvorano.




Klikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani