arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z madžarskim predsednikom dr. Solyomom (Zagreb, 14.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Intervju za Spanish News Agency EFE

Ljubljana, 03/27/2006  |  intervju


Intervju dr. Janeza Drnovška za špansko agencijo EFE

(v španskem jeziku 27-03-2006_Presidente comprometido a reforzar su política con espiritualidad.pdfpdf oblika)


Predsednik, zavezan duhovni okrepitvi svoje politike
Datum novice: 27. marec 2006
Datum izida: 31. marec 2006


Težave Indijancev v Latinski Ameriki ali drama, ki jo povzroča lakota v afriški pokrajini Darfur, so zadeve, ki jim posveča svojo pozornost Janez Drnovšek, predsednik Slovenije, ki je v svojem pogovoru z agencijo EFE, priznal, da išče neko duhovno življenje in da je zavezan prizadevanju proti krivicam na svetu.

Janez Drnovšek je star 55 let, dobil je razne mednarodne nagrade za gospodarstvo in kot predsednik vlade (1992-2002) je bil na čelu spreminjanja Slovenije iz nekdanje komunistične države v eno izmed najuspešnejših držav Evropske unije.

Danes je Drnovšek prerojen človek: premagal je raka, postal je vegetarianec in zapustil je svojo stranko Liberalno demokracijo Slovenije (LDS), da bi ustanovil Gibanje za pravičnost in “da bi skupaj izboljšali svet”.

V tekoči španščini je slovenski voditelj pojasnil svojo izkušnjo edinega evropskega predsednika, ki je prisostvoval slovesnemu prevzemu vodstva bolivijskega predsednika Eva Moralesa, med katerim je prežvečil list koke kot “simbolično dejanje solidarnosti z zatiranimi ljudstvi”.

Prepričan je, da “ima zmaga Eva Moralesa zgodovinski pomen za vse Indijance Latinske Amerike”.

“Stoletja dolgo so zelo trpeli. Njihova družba je nepravična.”

Drnovšek opozarja, da bi zmotna smer utegnila človeštvo pripeljati do katastrof, vendar pa ne zagovarja revolucij, temveč globoko notranjo, duhovno preobrazbo.

“Pravim in verjamem, da tudi Evo Morales tako misli, namreč da moramo družbo in svet spreminjati bolj zavestno, z notranjo preobrazbo ... z večjo duhovno močjo. Nasilne revolucije so doživele neuspeh. Ne moremo zgraditi novega, boljšega sveta s krvjo in novimi krivicami,” je pojasnil.

V zadnjih mesecih poskuša opozoriti svet na človeško katastrofo v sudanski pokrajini Darfur, kjer paravojaške sile preganjajo tisoče beguncev.

“Predstavil sem več političnih in humanitarnih pobud, da bi izboljšali položaj v Darfurju, poskušal sem potrkati na vest sveta, da bi pomagali ljudem, ki trpijo ...” je povedal Drnovšek, ki meni, da se je njegovo prizadevanje izkazalo za koristno že samo za Slovence.

“V Sloveniji smo organizirali humanitarno akcijo. Zelo uspešno. Sam pravim: ko pomagamo Darfurju (ali drugim, ki trpijo), pomagamo tudi sami sebi. Postajamo boljši ljudje, bolj odprti in bolj velikodušni. In zdi se mi, da smo nekoliko zdramili mednarodno politiko, da se bo zganila in končala genocid v Darfurju. Vendar pa marsikdo ovira rešitve, ker sodi, da sudanski vladi ni mar za trpljenje njihovega ljudstva. Uporniki se že borijo med seboj za bodočo oblast. Mednarodni diplomati si jemljejo veliko časa za fiktivne akcije.”

“Lahko le občudujem tisoče humanitarnih prostovoljcev, ki delajo v Darfurju v zelo težkih razmerah in rešujejo življenja.”

Drnovšek je zavrnil misel, da bi bila takšna gesta predsednika majhne države ali kateregakoli človeka neznatna, saj trdi, “da sleherni človek lahko nekaj naredi. In mora narediti. Vsako življenje, ki ga rešimo, je pomembno.”

Dodaja, da mu je, ko je sledil notranjemu glasu, uspelo premagati raka, ki so ga zdravniki odkrili leta 2000, čeprav niso menili, da je ozdravljen.

“Tako je. Življenje sem si popreprostil. Živim v naravi in mislim le pozitivno. Sledim svoji intuiciji. Zdaj imam dosti več energije,” je razkril.

Že leto dni živi slovenski predsednik v leseni hiši sredi narave, peče kruh, ki ga mesi sam iz ekološke moke, in tako sam kot njegov pes mastif Brodi sta vegetarijanca, filozofija, za katero se bo zavzemal, da bi presegla interese Evropske unije.

Na temelju svojega novega duhovnega videnja politike je predstavil mirovni načrt, izdelan za Kosovo (Srbija) in se opravičil za karikature preroka Mohameda, ki so jih objavili nekateri slovenski časniki.

Njegova spletna stran zagovarja ohranjanje narave, zaščito otrok, ostarelih in živali, se opira na pozitivno energijo med ljudmi in na pristno krščanstvo, ki ga je širil Jezus.

Vendarle podrobno poudarja, da njegova preobrazba iz politika v duhovnega in človekoljubnega vodjo ni bila hipna: “Sleherni človek se spremeni. Pomembno je, da se spremeni na bolje. Dvigniti mora svojo zavest. In pomembna je resnica. Resnico moraš povedati samemu sebi in vsem. Jaz to počnem zdaj.”

Terra Actualidad - EFE
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani