arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
S predsednikom Vlade RS Janezom Janšo na pogovorih o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike (Ljubljana, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Pogovor s predsednikom republike, TV Klub, POP TV

Ljubljana, 02/05/2006  |  intervju


ikona videoPosnetek pogovora s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom, TV Klub, POP TV (na strežniku POP TV)


  • Alenka Mirt Iskra: V zadnjem času se je, gospod predsednik, pojavilo veliko namigovanj in ugibanj o vašem zdravju, o vaših načinih zdravljenja, zato vas bom čisto konkretno vprašala. Je res, da ste bili nazadnje v Kliničnem centru pri svoji zdravniški ekipi januarja lani in kaj so vam takrat dejali?
dr. Janez Drnovšek: Res je, vse te stvari so zdaj že znane več ali manj. Nekaj časa, nekaj let sem se pač ukvarjal s to boleznijo, ki je v bistvu počasi napredovala. Čeprav ni bilo nekih recimo posledic na počutje ali obnašanje in tudi nobene terapije na srečo, ker uradna medicina ni nič vedela oziroma ni v tem primeru mogla ponudit nobene učinkovite terapije. Tako je bil problem bolj v tem, da je to bila ves čas neka podzavestna obremenitev in seveda večkrat tudi zavestna; ker človek že pomisli, da je zdaj sicer stvar v redu, ampak če počasi napreduje, potem na neki točki najbrž ne bo več. Potem sem se odločil, da stvari vzamem sam v svoje roke, če tako rečem.
  • Mirt Iskra: Pa so vam takrat na tem zadnjem pregledu rekli, da imate neke sumljive lise na pljučih in jetrih, so bili tako prav konkretni glede tega?
dr. Drnovšek: To je bilo pravzaprav na vsakem pregledu, od 2001 naprej. Da so z veliko verjetnostjo predpostavili, da so to metastaze.
  • Mirt Iskra: Potem ste se odločili za drugačen način zdravljenja, kakšnega ste izbrali, za kakšno metodo gre, če lahko tako vprašam? In če vas je zdravil, kdo vas je zdravil oziroma kdo vas zdravi?
dr. Drnovšek: Poglejte, mislim da uradna medicina sicer kvalitetno dela. Da je v tem primeru šlo za bolezen oziroma za tumor, ki se sicer zelo redko razvije v metastaze, tako imenovani kromofobni tumor. Vendar če se, takrat ne pomagajo te običajne terapije, kemoterapija ali obsevanje. V začetku so mi sicer tukaj ponujali t.i. imunoterapijo, vendar je nisem sprejel, ker sem najbrž pravilno ocenil, da bi mi to samo poslabšalo počutje, delovno sposobnost. Tisti pričakovani učinki pa niso bili takšni oziroma je bila verjetnost, da bi to pomagalo, zelo majhna. Tako da je moj vtis, da včasih zdravniki ponudijo neko terapijo, ker mislijo, da morajo vedno nekaj predlagati, čeprav sami vedo ali pa predpostavljajo, da dejanskega rezultata ne bo. V tem primeru moram reči, da je bil vsaj vodja zdravniškega konzorcija dr. Arnež tudi mojih misli in ni vztrajal na takšni terapiji, ki ne bi dala zelo verjetno rezultate. Namreč, takšne terapije lahko potem oslabijo sposobnost človekovega organizma, da se sam brani. In meni se zdi ključno, da je tudi uradna medicina dovolj odkrita, dovolj poštena sama do sebe, predvsem pa do bolnika, da mu tudi pove na določeni točki, kakšne so dejanske možnosti in da mu ne vsiljuje za vsako ceno neke terapije. Ker ljudje s tem pravzaprav lahko tudi izgubijo tisto možnost, ki jo imajo še sami, da se skušajo sami po svojih občutkih, svojih instinktih potem pozdraviti, ubraniti na naraven način.
  • Mirt Iskra: In takšnega ste potem izbrali tudi vi.
dr. Drnovšek: Res je. Če ob tem spregovorim še nekaj besed o alternativni medicini, ker o tem je bilo veliko govora. Alternativna medicina lahko ponudi kakšne koristne nasvete, kakšne koristne poti, vendar tudi v tem primeru slepo zaupanje alternativni medicini lahko ravno tako vodi v neuspeh. In to moram povedati, ker sem tudi prebral, češ, da so mi razni alternativni zdravniki pomagali do ozdravitve. To ne drži. Res je, da sem se s kom od njih srečal in da morda dobiš kakšen koristen element iz tistega, kar pravzaprav oni vedo ali ponujajo. Ampak na koncu moraš sam presoditi oziroma se odločiti, kaj storiti. Tako da v mojem primeru ne gre za nobeno svetovanje alternativne medicine, ampak za mojo odločitev.
  • Mirt Iskra: Zanimivo. Kako bi odgovorili zdravnikom, ki zdaj splošno pozivajo bolnike z rakom, da ne bi sledili vašemu zgledu in da ne bi opustili klasične medicine?
dr. Drnovšek: Jaz nikakor ne mislim, da bi jo morali pustiti. Bolniki so seveda v različni situaciji, tako da ni najbrž vsak v takšni situaciji, v takšnem stanju, kot sem recimo bil jaz, da bi lahko potegnil takšno potezo in da bi na nek način že tako daleč prišel, tudi razčistil stvari tako z uradno kot z alternativno medicino, da bi bil lahko tako samozavesten, da bi naredil takšno potezo. Mislim da lahko uradna medicina naredi veliko koristnega in tudi naredi, ampak da bi pa morali zdravniki, kot sem že prej dejal, resnično biti v tem primeru dokaj odkriti in pošteni. Nikakor ne izhajati vedno dogmatsko iz neke doktrine, češ, uradna medicina ima vedno prav. Včasih se čudim, kako si upajo pravzaprav nekaj trditi ali pa zahtevati neko terapijo, recimo ali kemoterapijo ali obsevanje ali kakšno drugo, za katero točno vedo, da ima zelo malo možnosti, da bi uspela. Ima pa zelo veliko možnosti, da bo še do konca uničila obrambno sposobnost pacienta. V takih primerih bi morali biti odkriti in pošteni in da se potem bolnik sam odloči, kaj bo storil. Ali se bo kljub vsemu predal tisti terapiji ali bo morda poskusil kaj drugega. Nasploh se mi zdi, da je treba izhajati iz tega, da ima vsak človek, vsak bolnik pravico, odgovornost sam zase, za svoje zdravje. Zdravnik mu pač pomaga pri tem. In seveda ne sme biti nobeno krivoverstvo, če se bolnik odloči drugače, kot misli uradni zdravnik. Tega se moramo zavedati, da gre za nas, za naše življenje in da z bolniki, z ljudmi ne moremo delati kot s številkami. Včasih sem ponekod dobil tak vtis, da bolnike obravnavajo tudi na tak način. In enako previden sem do alternativne medicine. Torej v tej diskusiji uradna ali alternativna medicina bi želel reči, da se nisem postavil a priori na stran alternativne medicine, sploh ne. Zlasti želim to povedati, ker slišim tu in tam, da se nekateri alternativni zdravniki hvalijo, češ, da so mene zdravili, ozdravili in tako naprej, da zato pridobivajo veliko drugih ljudi, pacientov. To enostavno ne drži. Lahko nekaj koristnega dajo, ampak v mojem primeru se pravzaprav nihče ne more pohvaliti, da me je pozdravil.
  • Mirt Iskra: Se pravi, da imate svojo metodo in svoj način, kako se prebijate skozi bolezen. Ne moreva reči, da jemljete homeopatijo, da ste pri bioenergetiku, karkoli. Izbrali ste nek svoj način.
dr. Drnovšek: Tako je, povsem naraven način, sledim svoji intuiciji, bi lahko rekel. Tako v prehrani, prehrana je zelo pomembna. Ena izmed ključnih stvari, ki bi si jih upal predlagati vsakemu bolniku, ki ima raka, ali pa vsakemu potencialnemu bolniku, to je pa pravzaprav vsak človek, vsak je kandidat za to, da dobi to bolezen, da ne je mesa. Mislim, da je to ena izmed ključnih stvari pri tem. In drugo je, da skušamo živeti na nekoliko drugačen način, pozitiven način. Da stvari v glavi spremenimo tako, da ne bomo več negativni, da se ne bomo jezili kar tako ali bili pod stresom, preveč zaskrbljeni. Vse to se mi zdi, da nam vnaša neko negativno energijo, ki nam lahko potem pokvari zdravje. Torej zato pravim, da je pomembno tudi, kako stvari v glavi urediti, ker vsa negativna čustva se nam potem lahko prenesejo na naše poslabšanje zdravja.

Mirt Iskra: Hvala vam lepa. Želim vam trdnega zdravja.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani