arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik republike obiskal Zavod dr. Marijana Borštnarja v Dornavi

Dornava, 01/19/2005  |  izjava


Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal Zavod dr. Marijana Borštnarja v Dornavi, v katerem prebivajo in se usposabljajo otroci, mladostniki in odrasli z motnjami v duševnem razvoju. Zavod dr. Marijana Borštnarja, ki je bil ustanovljen leta 1953, je ena največjih tovrstnih ustanov v Sloveniji. Vodstvo in zaposleni v zavodu si prizadevajo, da bi čim bolje skrbeli za tiste, ki ne znajo ali ne morejo sami poskrbeti za svoje življenje, in skušajo ustvarjati nove možnosti za njihovo čim bolj kvalitetno življenje. Novi modeli obravnav, od dnevnega varstva do stanovanjskih skupnosti in stanovanj za odrasle, omogočajo varovancem zavoda vključevanje v družbo in uresničevanje lastnih potreb in interesov v njej.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Janez Drnovšek se je med svojim obiskom Dornave najprej srečal z županom Francem Šegulo, ki mu je predstavil občino in izpostavil pomen Zavoda dr. Marijana Borštnarja za lokalno skupnost. V nadaljevanju obiska si je predsednik dr. Drnovšek pod vodstvom direktorja zavoda mag. Milenka Rosića in vodij posameznih oddelkov ogledal prostore zavoda in se srečal z varovanci. Predstavili so mu različne dejavnosti, ki jih izvajajo v dnevnem varstvu. Predsednik si je ogledal tudi bivalni del in rehabilitacijski center, kjer se izvajajo fizioterapija, metode sproščanja in glasbene terapije, ter kreativne delavnice, v katerih delajo odrasli varovanci zavoda.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek je ob zaključku obiska v izjavi za javnost povedal:

"Ogledal sem si zavod v Dornavi in moji vtisi so izjemno pozitivni. Mislim, da je skrb za duševno prizadete zelo pomembna dejavnost in tudi odraz zrelosti vsake družbe. Zavod omogoča prizadetim ljudem, v veliki meri otrokom pa tudi odraslim, da se vključijo v življenje, ki je v okviru možnosti spodobno življenje. Mislim, da zavod s tem opravlja zelo pomembno družbeno nalogo in delo. Vesel sem, ko vidim, da so standardi dela res visoki in da so pogoji dela dobri. Zavedam se, da je za to potrebno veliko potrpežljivosti, resnega dela in da rezultati ne pridejo čez noč. S svojim obiskom pa sem želel poudariti tudi pomen, ki ga kot predsednik države dajem takšnim dejavnostim in tudi različnim prizadetim skupinam naših državljanov.

Klikni za povečavo Tudi v zadnjem času sem obiskal nekaj podobnih institucij, Zavod starejših občanov v Izlakah, Pediatrično kliniko, tiste skupine, ki so bolj ogrožene, bolj prizadete. Ravno tam tudi v praksi želim videti, kako naše institucije delujejo, ali je to delovanje ustrezno, na pravem nivoju. In kot rezultat tega potem tudi po potrebi opozoriti na kakšne probleme ali zadeve, ki bi jih bilo treba razrešiti.

Klikni za povečavo Vendar je v tem primeru, tu v Dornavi, kot sem že dejal, moj vtis zelo pozitiven. Želel bi poudariti tudi to, da je pomembno, da je zavod zelo dobro integriran z občino in občani, da ni nobenih problemov na tej relaciji. Nasprotno, kot sem se prepričal v pogovoru na občini in v zavodu, ljudje zelo dobro sprejemajo ta zavod, ga sprejemajo za svojega in mislim, da se je vzpostavilo zelo tvorno sožitje. Klikni za povečavo To je lahko pomembna izkušnja tudi za druge primere, saj vidimo, da ponekod ni tako. Ponekod se ljudje srečujejo s predsodki, kadar gre za takšne ustanove in kadar se pogovarjamo o tem, da bi vzpostavili takšne ustanove v različnih krajih. Primer Dornave kaže nekaj povsem drugega, da je to lahko zelo pozitivno in da imajo lahko od tega korist tako občani kot tudi sami varovanci zavoda."


Klikni za povečavo











Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek si je ogledal tudi baročni grad Dornava, v katerem je imel Zavod dr. Marijana Borštnerja do leta 2002 svoje prostore.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani