arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Načrt za Kosovo – 2. del

Ljubljana, 11/01/2005  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes poslal pismo patriarhu srbske pravoslavne cerkve Pavlu, generalnemu sekretarju OZN Kofiju Annanu, predsednikom držav članic kontaktne skupine za Kosovo (Francije, Italije, Nemčije, Rusije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike) in visokemu predstavniku EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierju Solani. V pismu je predsednik zapisal:


Bistven element politične rešitve kosovskega problema je položaj srbske manjšine na Kosovu. Zagotoviti ji bo treba varnost in ustrezno stopnjo avtonomije. Poleg tega vidim ključ za rešitev v opredelitvi eksteritorialnega statusa za največje kulturne, verske in zgodovinske spomenike na Kosovu. V zvezi s tem predlagam naslednje:

1. Po moji oceni so ključni naslednji spomeniki, seveda pa bo o tem odločala predvsem Srbska pravoslavna cerkev in morda dodala še kakšnega:
Samostan Visoki Dećani
Samostan Gračanica
Samostan in patriarhija v Peći
Katedrala Bogorodice Ljeviške v Prizrenu
Banjski samostan

2. Samostan Visoki Dećani že ima status UNESCO spomenika svetovne kulturne dediščine, za ostale spomenike pa je v teku postopek za pridobitev takšnega statusa in mislim, da bi moral biti čimprej dokončan.

3. Ti samostani in katedrala bi skupaj s pripadajočim ozemljem ostali pod jurisdikcijo Srbije. Zanje bi veljali zakoni Republike Srbije, za njihovo varnost pa bi skrbele mednarodne sile.

4. Pospešiti bi morali postopke denacionalizacije, po katerih mora lastnik teh objektov s pripadajočimi zemljišči postati spet Srbska pravoslavna cerkev.

5. Spremeniti bi morali politiko vračanja srbskih beguncev na Kosovo. Ta je zdaj povsem neučinkovita. Predlagam, da se Srbom omogoči vračanje izven njihovih domicilov, tako da bi se lahko naseljevali v strnjenih srbskih naseljih, tudi v bližini verskih objektov s posebnim statusom. V ta namen bi morala mednarodna skupnost zagotoviti potrebna sredstva.

6. Končni sporazum o statusu Kosova bi moral vsebovati tudi določila o posebnem brezcarinskem režimu za eksteritorialne objekte na Kosovu.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani