arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Novoletna poslanica in pogovor s predsednikom dr. Janezom Drnovškom na TV Slovenija

Ljubljana, 01/01/2006  |  sporočilo za javnost, intervju


ikona videoPosnetek pogovora (na strežniku RTV SLO)

Edita M. Cetinski: Z mano v studiu pa je zdaj, na novoletni dan, predsednik države Janez Drnovšek. Dober večer.

dr. Janez Drnovšek: Dober večer.

Cetinski: Gospod predsednik, kako ste vi stopili v novo leto? Kje ste ga dočakali?

dr. Drnovšek: Doma. Na Zaplani. Malo prej sem prišel iz Avstrije, kjer sem bil nekaj dni na počitnikovanju. Precej snega je zapadlo, tako da sem prišel malce pozneje, kot sem nameraval, ampak doma je bilo kar lepo.

Cetinski: Ste bili sami?

dr. Drnovšek: Da, skupaj z Brodijem, ki me je spremljal tudi v Avstriji.

Cetinski: No, ob vstopu v novo leto si izrečemo najrazličnejše želje, kaj pa vi najbolj želite državljanom v novem letu?

dr. Drnovšek: Državljankam in državljanom želim čim več lepega. Da bi se jim uresničile želje, da bi preživeli mirno leto, da bi bili veliko skupaj s tistimi, ki jih imate radi, da bi mirno preživeli in da bi znali ceniti enostavne stvari v življenju. Ni vse v denarju. Veliko važnejšega je. Torej tudi tisti, ki nimate veliko denarja, ki morda bolj črno gledate v prihodnost, ni razloga za to. Veliko lahko nudite sami sebi, veliko vam lahko nudi vaša družina, prijatelji in tudi ljudje, ki jih ne poznate. Drug drugemu moramo pomagati in če se bomo tega držali v letu 2006, potem me ne skrbi. Ne za vas, ne za Slovenijo, za nikogar.

Cetinski: In vaše osebne želje? Kakšne načrte imate v letošnjem letu?

dr. Drnovšek: Precej bom poskušal biti aktiven. Mislim, da Slovenija ne potrebuje samo protokolarnega predsednika, tako da bom nadaljeval s svojimi aktivnostmi tudi na nekaterih kriznih žariščih, npr. s Kosovom, s Črno Goro, verjetno pa se bom lotil še kakšne podobne mednarodne situacije. Seveda bom tudi doma opravil vse tiste dolžnosti, ki jih ima predsednik države in bom skušal državljankam in državljanom pomagati na tak način, kot to lahko storim.

Cetinski: Česa pa vas je strah v letošnjem letu?

dr. Drnovšek: Strah me ni ničesar. Zakaj bi me bilo strah? Mislim, da razloga za strah ni. Strah sam po sebi je problem. Če se nečesa bojimo, potem se bo to morda res uresničilo. Torej, če se ne bojimo, je pred nami veliko mirnejši čas, veliko bolj prijazen.

Cetinski: No, včeraj smo že pričakovali vašo novoletno poslanico, kaj vas je zadržalo?

dr. Drnovšek: Sneg v Avstriji kot sem že dejal. Navsezadnje pa tudi ni nič narobe. Včeraj so že vsi bolj praznovali in zdi se mi, da je morda današnji dan bolj primeren za takšen pogovor in za takšno poslanico.

Cetinski: Dovolite na koncu še osebno vprašanje, ki najbrž zanima tudi naše gledalce. Včeraj je javnost izvedela za vašo 24 letno hči, skladateljico Nano Forte, s katero naj bi se prvič zares seznanila ob predlanskem Božiču. Ste letošnji dan preživeli z njo?

dr. Drnovšek: Da, res je. To je sedaj novica. Vesel sem, da sem po tako dolgem času srečal svojo hčerko. Žal mi je, da to že ni bilo prej, vendar tudi sedaj je bolje kot nikoli. Danes nisva bila skupaj, čeprav sem to načrtoval, ampak slabo vreme danes ni bilo ravno naklonjeno temu, tako da mislim, da bo to jutri.

Cetinski: Torej vas je novica o hčeri osrečila?

dr. Drnovšek: Da, vsekakor. To je bil Božič pred letom dni in takrat sem dejal, tokrat mi je pa Božiček res nekaj prinesel.

Cetinski: Najlepša hvala za pogovor in obisk v našem studiu.

dr. Drnovšek: Tudi vam.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani