arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednikovo počutje in kandidatura v letu 2007

Ljubljana, 06/28/2006  |  izjava


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes odgovarjal na vprašanja medijev o svojem počutju in nakazal svoje aktivnosti po letu 2007, ko ne bo več kandidiral za predsednika republike (nelektorirano):
  • Gospod predsednik, najprej nas seveda zanima vaše počutje, čisto enostavno rečeno glede na sobotni dogodek in tudi glede na to, da ste prav v soboto za našo televizijo napovedali, da ne boste več kandidirali... Ti dve zadevi se nekako povezujeta.
Dr. Janez Drnovšek: "Pri tem ni nobene povezave, ker to, kar sem povedal za televizijo, kar se tiče leta 2007, torej, da ne bom kandidiral, je bilo povedano pred tem, pred sobotno proslavo in tista trenutna omedlevica takrat, ima povsem druge razloge; vročina, najbrž sem premalo pil, pa izvajam post že nekaj časa, danes že osmi dan."
  • In boste še?
Dr. Janez Drnovšek: "Zaenkrat še kar."
  • Včasih se mi zdi, da so novinarji s Hrvaške bolj seznanjeni z vašim zdravjem kot pa domači novinarji. Kako je z vašim zdravjem? Razmišljate o tem, da bi tudi nekako uradno zaprosili za mnenje in nekako zaprli usta ljudem oz. tistim, ki špekulirajo okrog vašega zdravja?
Dr. Janez Drnovšek: "Pa tisti naj kar špekulirajo, če imajo veselje. Jaz se s tem sploh ne ukvarjam. Me ne zanimajo. Sam vem, kako se počutim oz. kakšno je moje zdravje in me sploh ne zanima takšno govorjenje."
  • Kaj pa z uradnimi zdravniki oz. z zdravniki se več ne srečujete oz. da bi ....
Dr. Janez Drnovšek: "Pa zakaj bi se? Pa vi, če ste zdravi, ali hodite zdravniku?"
  • Ne.
Dr. Janez Drnovšek: "Ja, no, zakaj potem mene sprašujete?"
  • Pač, ker ste sami rekli, da je bil problem leta 2001 oziroma...
Dr. Janez Drnovšek: "Bil. Zdaj je pa 2006."
  • To se pravi, da je ta nenadna slabost zgolj enkratna. Se vam to še nikoli ni zgodilo?
Dr. Janez Drnovšek: "Vi bi morali iti študirat medicino. Zgrešili ste poklic."
  • Ne, mislim glede te slabosti. Se vam je to prvič zgodilo? Mislim na tak način kot v soboto?
Dr. Janez Drnovšek: "Enkrat se mi je že, pred nekaj leti, petimi, nekje, mislim, da v New Yorku zaradi dehidracije. To se marsikomu zgodi. Morda se bo jutri vam."
  • Zanima me pravzaprav vaš komentar reakcij – prvih - v strankah glede na vašo izjavo, da v letu 2007 ne boste kandidirali. Vaša bivša stranka LDS je bila najbolj presenečena nad to vašo izjavo, napovedjo. Ste vi presenečeni nad njihovo reakcijo?
Dr. Janez Drnovšek: "Ne bi komentiral reakcij strank."
  • Kaj pa pravite na protikandidate, ki se pojavljajo v zvezi s predsedniškimi volitvami, recimo na Pahorja, Rupla, Brezigarjevo, Kučana, Mencingerja?
Dr. Janez Drnovšek: "Glejte, do konca mojega mandata je še leto pa pol in tudi prezgodaj je še govoriti o tem, kdo bo kandidiral ali ne bo kandidiral in tako naprej."
  • Si ne boste premislili glede vaše predsedniške kandidature, mislim da bi....
Dr. Janez Drnovšek: "Ali pričakujete, da vam bom sedaj rekel, da si bom premislil?"
  • Z napovedjo vašega odhoda s tega položaja oz. nekandidature in skoraj isti dan je tudi nekdanji predsednik zavrnil možnost, da bi se vrnil v politiko... Ali to pomeni odhod dveh z levice, s sredinske levice, recimo, kaj bi to pomenilo za naprej?
Dr. Janez Drnovšek: "Ne razmišljam o tem, niti se ne postavljam kot predstavnik levice. Nikoli se nisem. Sploh se ne postavljam v noben predal in težko odgovarjam na takšna vprašanja. Bom pa še vedno prisoten v Sloveniji, boste videli."
  • Zanima me, če lahko komentirate, ali ste pričakovali, da bo vaše zdravje oz. počutje postalo politični problem številka ena tega poletja oz. največja neznanka tega poletja?
Dr. Janez Drnovšek: "Zame to ni nobena neznanka. Popolnoma sem prepričan v svoje zdravje in ne vem, zakaj bi bilo to za koga drugega problem, če zame ni."
  • Torej, da pač ne boste več kandidirali, ni povezano s slabim počutjem, ampak gre za drugačne...
Dr. Janez Drnovšek: "Niti najmanj. Boste še videli koliko energije bom še vložil v ta prostor."
  • V kaj se boste usmerili? V Gibanje za pravičnost in razvoj? Kaj boste počeli recimo, ko ne boste več predsednik? Ste razmišljali že o tem?
Dr. Janez Drnovšek: "Ja, vodil bom Gibanje za pravičnost in razvoj. Mislim, da se bo še precej razširilo in pa, najbrž tudi preko meja Slovenije, in verjetno bom napisal še kakšno knjigo."
  • Rekli ste, da boste bolj duhovno živeli, da želite biti duhovni vodja Slovencev. Kako boste to pravzaprav naredili?
Dr. Janez Drnovšek: "To že delam."
  • Morda vidite koga, ki bi vas lahko nasledil na položaju predsednika države? Zdaj, zdi se, da je res nastala nekakšna kriza na levici, kjer ste poleg predsednika Kučana človek z visoko integriteto. Po zadnjem merjenju javnega mnenja bi recimo vašo listo podprlo 28 odstotkov oz. nekaj manj kot 30 odstotkov ljudi.
Dr. Janez Drnovšek: "Verjetno bi jo še več, ampak s tem se trenutno ne ukvarjam in kar se tiče kandidatov za predsednika – se bodo še našli, veliko je še časa."
  • Ne vidite nikogar posebej, ki ima po vaše možnost?
Dr. Janez Drnovšek: "V tem trenutku ne razmišljam o tem."
  • Kaj bo z Gibanjem za pravičnost in razvoj? Mnogi se bojijo, da če ne boste imeli predsedniške funkcije, da ne bo učinkovito gibanje. Kaj pravite na to?
Dr. Janez Drnovšek: "Oh, mislim, da bo še bolj, ker se bom lahko bolj posvetil Gibanju za pravičnost in razvoj."
  • To se pravi, računate še, da boste kreirali politične dogodke v državi tudi, če boste zgolj s funkcije predsednika Gibanja za razvoj in pravičnost? Komu boste pravzaprav pomagali? Levici, desnici oz. kam bo usmerjeno to gibanje?
Dr. Janez Drnovšek: "Samo, da ne obstajata levica in desnica, ampak isti cilji, ki so usmerjeni v to, da se izboljša življenje ljudi, okolje, da ljudje živijo bolj zdravo, da pridelujemo bolj zdravo hrano, da imamo večjo socialno pravičnost. To so cilji gibanja. Na tem bom deloval."
  • Mandat pa nameravate končati do konca? Mislim, ali ne bi v nobenem primeru odstopili s tega mandata?
Dr. Janez Drnovšek: "Zaenkrat mi tako izgleda."
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani