arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na sejemski prireditvi 'Narava in zdravje' (Ljubljana, 15.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika republike dr. Janeza Drnovška ob izidu francoskega referenduma

Ljubljana, 05/30/2005  |  sporočilo za javnost, izjava


To je slab dan za Evropo. Francozi niso izglasovali ustavne pogodbe. Poglabljanje evropske integracije je s tem začasno ustavljeno.

Evropska unija bo seveda delovala naprej na podlagi sedanjih pogodb. Zgodovinsko gledano že to predstavlja visoko stopnjo medsebojnega sodelovanja evropskih držav. Začasno pa je zadržana priložnost za nov velik korak naprej.

Prepričan pa sem, da evropska ideja ni zbledela. V evropskem združevanju ni povratka. Vračanje nazaj nam preprečuje pogled na krvavo evropsko preteklost. V današnjem svetu lahko le združena Evropa predstavlja enakopravnega partnerja ZDA in azijskim velikanom. Zato bomo nadaljevali tudi s prizadevanji za evropsko ustavo. Včasih trenutni neuspehi lahko pomagajo k bolj poglobljenemu premisleku. Najprej bo morala premisliti Francija in povedati, kaj je sporočilo njihovega referenduma. Kako naprej? Nadaljevanje postopkov ratifikacije v drugih državah je smiselno le, če obstaja možnost, da čez čas Francija ponovno odloča o nespremenjeni ustavni pogodbi.

Razmisliti pa bo treba tudi o trenutnem dometu evropske politike. Pokazalo se je, da proevropski predlogi, ki jih podpira zmerna politika, na referendumih lahko podležejo populističnim pristopom bolj skrajnih strank - v tem primeru tako levih kot desnih, tako protiglobalizacijskih kot nacionalističnih. Kajti če bodo vladajoče politike svojo odgovornost za tako pomembne odločitve prenašale na neposredno odločanje državljanom, bodo morale biti v javnem argumentiranju bolj prepričljive, sicer bo ogrožen dolgoročni proces, ki je edini steber miru, sodelovanja in razvoja v Evropi in svetu.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani