arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Na eko - tržnici (Ljubljana, 10.09.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Predsednik dr. Drnovšek podelil odlikovanje senatorju Tomu Harkinu

Ljubljana, 08/29/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes ameriškemu senatorju Tomu Harkinu vročil odlikovanje Zlati red za zasluge na diplomatskem mednarodnem področju. Predsednik dr. Drnovšek je senatorja Harkina odlikoval za zasluge in dejanja v dobro Republiki Sloveniji, njenem mednarodnem uveljavljanju in vključevanju ter krepitvi slovensko-ameriškega prijateljstva.



V nagovoru po slovesni podelitvi odlikovanja je predsednik dr. Drnovšek povedal (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"V veliko zadovoljstvo mi je, da sem danes izročil odlikovanje gospodu Tomu Harkinu, človeku, ki ga poznamo, ki nas je leta in leta podpiral kot senator in ugleden ameriški politik. Slovencev nas ni tako veliko kot morda Poljakov ali nekaterih drugih narodov, ki imajo zelo močne diaspore v svetu, zlasti v ZDA. Znano je, da so pripadniki določenega naroda, narodnosti v drugih državah velikokrat največji zagovorniki tudi svoje matične države. Vendar imamo nekaj zelo uglednih predstavnikov, predstavniki slovenske skupnosti v svetu in predvsem v ZDA so zelo aktivni, uspešni in njihova podpora v kritičnih časih, kot je bil čas osamosvojitve je veliko pomenila.

Klikni za povečavoGospod Tom Harkin ima slovenske korenine, njegova mati je bila Slovenka. Vesel sem, da se tega porekla zaveda in da se srečujemo, ne samo z gospodom Harkinom kot ameriškim senatorjem ampak tudi z gospodom Tomom Harkinom kot človekom slovenskega porekla, kot človekom, ki nas bolje razume. Zato sem še posebej vesel, da sem mu lahko danes izročil to odlikovanje kot priznanje za njegovo prizadevanje, tako za slovensko osamosvojitev, mednarodno priznanje Slovenije kot tudi za uveljavitev Slovenije v mednarodnem prostoru, predvsem članstvu v zvezi NATO. Ob tej priložnosti pozdravljam tudi sorodnike gospoda Harkina, prijatelje, ki ste se danes zbrali tukaj in želim gospodu senatorju Harkinu, da še velikokrat pride v Slovenijo in da bi se med nami dobro počutil."

Klikni za povečavoSenator Harkin se je predsedniku dr. Drnovšku zahvalil in povedal, da odlikovanje sprejema z mešanico ponosa in ponižnosti. V svojem zahvalnem nagovoru je med drugim pohvalil napredek Slovenije, ki je v štirinajstih letih vzpostavila trdno demokracijo, izgradila najuspešnejše gospodarstvo v srednji in vzhodni Evropi, vstopila v Evropsko unijo in Nato ter bila sila stabilnosti demokratičnih reform na Balkanu. Povedal je, da uspeh neodvisne Slovenije ni bilo naključje, da so ga zagotovili vizonarski voditelji in odločen narod. Prav tako je senator Harkin tudi izrazil hvaležnost za izjemno in vodilno vlogo Slovenije, ki jo je odigrala v kampanji čiščenja kopenskih min in pri pomoči žrtvam min, še posebej otrokom. Pri tem je še povedal, da si bo še naprej prizadeval za zagotavljanje sredstev za nadaljevanje pomembnega dela, ki ga opravlja Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min.



OBRAZLOŽITEV:

Senator Tom Harkin je eden izmed tistih uglednih ameriških politikov, ki so skozi vrsto let podpirali razvoj tesnih prijateljskih in partnerskih odnosov med ZDA in Slovenijo na vseh področjih. V zadnjih letih si je prizadeval za pridobitev podpore za vstop Slovenije v zvezo NATO. Leta 2001 je podprl resolucijo 117, v kateri je dano priznanje Sloveniji za njeno sodelovanje z Združenimi državami Amerike ter zvezo NATO. V njej je bilo izraženo mnenje Kongresa, da bi članstvo Slovenije v zvezi NATO prispevalo h krepitvi svetovne varnosti. Podprl je tudi resolucijo Senata 116, v kateri so bile izražene čestitke za 10. obletnico samostojnosti. Med drugim je bila izražena podpora za nadaljnja prizadevanja za članstvo Slovenije v zvezi NATO, še posebej v njegovem nastopu v Senatu novembra 2002 z naslovom Zakaj mora biti Slovenija povabljena v NATO (»Why Slovenia should be invited to join NATO«).

Senator Tom Harkin ima veliko zaslug pri tem, da je Kongres v proračunskem letu 2002 in 2003 odobril nova finančna sredstva za delovanje Mednarodnega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min. Podpora ZDA temu projektu je bistveno prispevala k njegovemu uspehu in humanemu poslanstvu.
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani