arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
Z baletniki SNG Maribor (Maribor, 13.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Podpora protestnemu pohodu proti plinskim terminalom

Ljubljana, 06/18/2006  |  sporočilo za javnost, govor


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani pozdravil protestni pohod proti plinskim terminalom od Ljubljane do Kopra, ki ga je organizirala Aktivna Slovenija pod vodstvom Francija Keka. Ob tem je dejal (nelektorirano):

"Lepo pozdravljeni! Res ste srčni, da se boste odpravili na pot do Kopra, in to peš, pa še kar toplo bo, tako izgleda. Ampak to je samo znak, da ste resnično prepričani v to akcijo, da ste resnično prepričani, da je potrebno zbuditi pozornost ljudi in jo usmeriti v tako nepotreben projekt, kot je ta potencialno zelo škodljiv projekt s plinskim terminalom v Tržaškem zalivu.

Veliko je bilo že izrečenih besed o tem, veliko argumentov, razlogov proti in prav je, da se osveščena javnost zbudi, pove, pokaže, da se z njo ne da manipulirati, kadar se nekomu zazdi, ker vidi neke interese, neke profite, ampak, da vsi tukaj živimo v tem okolju, da je morje tudi naše in da enostavno ne morejo s tem razpolagati v skladu s svojimi ozkimi interesi, ampak je to naša skupna stvar.

Klikni za povečavoŽelim vam, da tale pot, čeprav ne bo lahka, mine v znamenju naše čim širše podpore, da bi vas podprlo čim več Slovencev tudi na tej poti in da bi bil končni rezultat takšen, kot si ga vsi želimo. Torej, brez terminalov.“"


Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je, preden so se pohodniki odpravili na 115 kilometrov dolgo pot, odgovoril tudi na vprašanja medijev:

Se vam zdi, da je to pot obupa ali je še kakšna možnost, da vendarle terminalov v slovenskem zalivu ne bo?

dr. Janez Drnovšek: „To ni pot obupa, to je pot upanja in mislim, da bodo s svojim pogumom in s svojo akcijo zbudili podporo pri marsikomu.“

Vi ste bili predsednik vlade in imate izkušnje. Se vam zdi, da je še kakšna možnost, tudi politična? Je slovenska politika do zdaj naredila dovolj, da se prepreči ta gradnja, ki za Slovenijo vsekakor ni dobra?

dr. Janez Drnovšek: „Mislim, da je bilo nekaj storjenega, ostalo se pa lahko postori še zdaj z odločnim nastopom, z odločnimi stališči tudi z odnosi do italijanske vlade. Tako, da vsekakor se da zadevo še obrniti v pravo smer.“
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani